Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Kreative jenter lengter til Skagen

Danske flagg og dansk musikk, Color Line-skip i plast, partytelt med langbord og bilder fra tidligere Skagenturer – slik lindret venninnegjengen i Kristiansand det verste savnet av Danmark.

– Da vi ikke kunne dra til Danmark, måtte vi få Danmark hit. Vi laget derfor til en skikkelig dansk aften. Men selv om det var veldig hyggelig, ble det ikke helt det samme som en tur over Skagerrak og et Skagen-besøk.

Det sier Marianne Stranden i venninnegjengen som har forelsket seg i Skagen. Venninnene kan ikke få nok av den lille byen lengst nord i Danmark. De er nesten som trekkfuglene; de vender tilbake til Skagen år etter år. Gjerne fem-seks ganger i året. Og det har de gjort i 15 år i strekk.

Men så ble det koronastopp. I fjor ble det ingen samlet venninnetur.

– Vi klarte ikke å få det til i den lille perioden grensene var åpne. Men, nå vet vi at vi kan få Skagen-drømmen oppfylt i år, sier Marianne.

Det å kunne reise til Danmark  har vært et savn for henne, for venninnene og kollegaer.

– Kunne vi bare dra til Danmark, det er det alle har sagt de siste månedene. Drømmen var å ta SuperSpeed over Skagerrak og få den gode, danske ferien. Det er ikke eksotiske reiser folk har drømt om, men Danmark, sier Marianne.

Og endelig – nå er drømmen blitt virkelighet – og de er overbeviste om at Skagen-opplevelsene vil bli som før. At de igjen kan besøke byens vinhandlere, besøke spesialbutikker, bakeren, ostebutikken, slakteren, fiskehandleren og restaurantene med den nydelige maten.

Jentene savner også  de gode musikkopplevelsene.

– Vi har savnet alt ved Skagen, men kanskje aller mest sykkelturene. Det å pakke piknikkurven med danske delikatesser og tråkke av gårde enten mot Grenen, Gamle Skagen eller til Den Tilsandede Kirke og Råbjerg Mile, sier Marianne og drømmer seg vekk til vår- og sommerdager på Skagens strender hvor hun og venninnegjengen rigger seg til mellom voller og tuer.

Her finner de en egen grop i sanddynene, spiller musikk, nyter livet og suger inn den danske stemningen. Dette har de lengtet etter.

De lengtet også etter turene i brosteinsgatene med de gulkalkede murhusene med røde teglstein på taket. Det å gå innom båthavna, sette seg ned ved et av bordene utenfor de røde Pakhusene. Her ligger spisestedene på rekke og rad.

Venninne savner den danske maten og har en lang liste over steder de igjen ønsker å besøke. Kokkenes Cafe & Restaurant midt i Skagen by, her mener venninnene de serverer byens beste Fish ´n´Chips.

Langhelg i Skagen

– Aller helst tar vi Superspeed ut torsdag morgen, og kommer hjem på søndagen, forteller jentene fra Kristiansand.

Og legendariske Brøndums Hotel med sine hyggelige stuer og berømte hage. Det var her mange av Skagenmalerne bodde; det var hit de dro for å nyte roen og den gode maten.  Og det er hit venninnene igjen kan nyte deilige danske forfriskninger i bakgården. Hotellet er også kjent for sin klassiske mat og utsøkte viner. Her serveres blant annet fiskesuppe og rødspette etter mer enn 100 år gamle oppskrifter.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Jentene fra Kristiansand gleder seg også til å besøke Jakobs Café og Bar midt i Skagens gågate, her kan gjestene spise godt, hygge seg utendørs eller inne og ikke minst – her kan det danses!

Venninnene har også gode minner fra byens gamle el-verk, hvor Skagen Bryghus ligger, et mikrobryggeri med kombinert bryggerirestaurant og gårdshave. Bryghuset er kjent for livemusikk med rock, blues og folk. Like viktig som ølet er den gode stemningen og musikken.

Jentegjengen har reist til Skagen sammen i 14 år. Fra venstre: Marianne Stranden, Sissel Espeland, Anett Linge og Kari Heia.

– Vi gleder oss til å oppleve alt sammen igjen. Alt fra å handle nystekt brød hos bakeren til å besøke den landskjente gourmetslakteren Slagter Munch. Vi håper også alle de hyggelige butikkene har klart seg gjennom vanskelige tider.

Og Marianne håper danskene gjør som venninnegjengen gjorde hjemme i Kristiansand  – legger ut den røde løperen, og ønske nordmenn velkommen.

– Vi vet fra tidligere at vi får en varm velkomst i Skagen. Vi blir glade av å være der, sier Marianne Stranden – og nå er hun og venninnene er klare for Danmark.

Båtreise + overnatting

Bestill reise til Skagen