Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

På krepsesafari i Kosterhavet

14 timer hver dag - over 100 dager i året, fisker Resö-fiskerne Sven-Erik og Torbjörn reker og kreps i Kosterhavet. Fangsten deres er ettertraktet i store deler av Europa. Vi  ble med på en ti timers fisketur i båten Kragerö.

Skrevet av Martine Haugland

Klokka er 05.15. Det er mørkt og det er ingen andre biler på veien. I Resö Hamn lyser det fra en båt.

– God morgen, sier Torbjörn Sixtensson (55).

– Det er litt vind i dag, nesten nordavind. Det pleier ikke å være de beste forholdene for fisket, men vi får se hvordan det går, fortsetter Sven-Erik Hellberg (53).

Kräftor eller sjøkreps lever på myk bunn av leire og sand i Kattegat og Skagerrak, som oftest på 60-100 meters dyp. I motsetning til hummer kan kreps fiskes hele året, og sammen med reker utgjør delikatessen hovedinntektskilden til de to yrkesfiskerne.

Reis enkelt med Color Line til Strømstad, kun 40 minutter med bil fra Resö.

Kräftor fra Kosterhavet. Foto: Martine Haugland

På sommerstid starter Torbjörn og Sven-Erik å fiske på ettermiddagen, holder på hele natten og er hjemme på formiddagen dagen etterpå. Om høsten starter arbeidsdagen i de gryende morgentimene og varer til kvelden.

– Vi følger kräftorna, når de beveger seg. Rett før solen går opp og når den går ned, da er det best å fiske dem, forklarer Sven-Erik.

De to er søskenbarn, født og oppvokst på Resö. Yrkesfiskere har de vært siden 80-tallet og de siste 16 årene har de fisket sammen. 
– Vi har jobbet så lenge med dette og så mye med hverandre at vi vet eksakt hva vi skal gjøre. Vi trenger ikke si så mye, vi prater ikke så ofte, sier Torbjörn.

Fedre, bestefedre og oldefedre. Alle var de yrkesfiskere. Det var en selvfølge for Torbjörn og Sven-Erik å holde på tradisjonen.

– Det er en livsstil, sier Torbjörn.

– Det blir en egen måte å leve på, fortsetter Sven-Erik.

– Vi har holdt på med dette så lenge, sier Torbjörn.

– Vi vet ikke annet. Vi har fisket stort sett hele livet, fortsetter Sven-Erik.

– 38 år, sier Torbjörn og smiler.

– Det er noe eget med å fiske. Hver årstid har sin sjarm, legger han til.

Trålene er satt. Soloppgangen speiler seg i havet. Oransje, grønt og mørke blått.

– Nå har vi snart en stor fin sol, sier Torbjörn.

 

Torbjörn og Sven-Erik setter trålen. Foto: Martine Haugland. Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Båten måler 48 fot, som tilsvarer omtrent 14 meter. Det lille styrhuset rommer cirka seks kvadratmeter.

– Det neste på programmet er egentid. Vi har faste rutiner og gjør det samme hver dag, sier Sven-Erik og henter frem noen egg som han legger i en eggkoker. Litt medbrakt vann helles over fra en flaske.

– Dette er en spesiell måte å leve på, men samtidig gir det meg livskvalitet. Når solen står opp om våren, når alle andre ligger i sengen sin og sover, da tenker jeg at nå, akkurat nå går de glipp av alt. Når havet er speilblankt og jeg sitter der og sutter på en kopp kaffe, da glemmer jeg alle de kalde vinterdagene jeg har i vente.

 

– Det er trangt om plassen i båten vår, vi må derfor ty til noen kreative løsninger, sier Torbjörn. Foto: Martine Haugland

På en Phillips pc-skjerm vises morgennyhetene. Båten vaier i takt med bølgene. En oppvaskbørste dingler frem og tilbake på gardinstanga.

– Her er et bilde av hvordan båten var før. Da var den ikke pen. Vi bygde den om i 2001, byttet ut alt bort sett fra propellaksen, forklarer Torbjörn.

– Båten så forjævlig ut. En dag snødde det inn i styrhuset, det var da vi virkelig fant ut at vi måtte gjøre noe, flirer Sven-Erik og viser meg albumet.

Fiskebåten Kragerö før den ble oppgradert. Foto: Privat

En termos med kaffe fordeles på tre. 
– Man har mye tid til å tenke når man er på sjøen, sier Sven-Erik og tar en slurk.

Han blir alvorlig. 
– Min bror forliste for fire år siden i sin egen fiskebåt. Det var for mye strøm. Torbjörns bror led samme skjebne for ti år siden. Jeg tenker mye på det, når det er dårlig vær. Jeg tenker at jeg ikke må gjøre noe dumt, jeg må tenke meg om. Det er viktig å ha respekt for sjøen.

Klokka halv ni offentliggjøres dagens kilopris på sjøkreps. Sven-Erik logger seg ivrig inn på en nettside. Det varierer visst litt fra dag til dag. Forrige uke var det litt dårlig, denne uka har det vært bedre. 250 kroner kiloen for en kreps som er stor og fin. I dag er det 180 kroner. 
– Det er bra, da får vi være nøyd.

Oktober måned. Foto: Martine Haugland

Fangsten deres selges rå, rett fra havet til dem som er kjappest på tastaturet over internett-auksjon. Kjøperne er fra store deler av Europa. 
– Belgia for eksempel, sier Torbjörn.

– Men det meste går til grossister i Sverige. Noe eksporteres til Danmark. Det avhenger av markedskreftene. På sommerstid selger vi også litt til butikken og restauranten på Resö, fortsetter han.

Han viser meg en grå flekk der borte i det fjerne og forteller at flekken er Torbjörnskjær. 
– Der pleier Color Viking å passere.

Både Torbjörn og Sven-Erik har barn, men begge tviler på at noen av dem kommer til å gå i deres fotspor. 
- De er ikke så interessert i å fiske. Den yngste fiskeren i Resö er 38 år. Det sier sitt. Vi sliter med å rekruttere ungdommen, forteller Torbjörn.

Luften er rå og ren, lyden av bølgeskvulp, måker og susende vind.

– Ser du det hvite langt der borte? Det er en nordmann. Han pleier å fiske helt alene nær norske-grensen og er svært flink, forteller Sven-Erik.

Disse karene kjenner havet og det som rører seg der like godt som sine egne bukselommer.

 

Sven-Erik tar opp trålen. Foto: Martine Haugland

Oransje og blå bukser tas på, før trålene trekkes opp i det store maskineriet fra båten. Etterpå fraktes det bort til en sluse. Så skal det sorteres. Kreps, småfisk i alle farger, sjøstjerner og krabber ligger foran meg. På gulvet, på rekkverket, overalt. Torbjörn viser meg en stor rokke som han holder i hånden. Den legges på gulvet, men spreller raskt avsted.

Krepsen plukkes ut, måles og skallene sjekkes. Torbjørn og Sven-Erik er nøye. Krepsen som skal selges på auksjon forblir rå, det som skal selges privat vaskes, veies, kokes i saltet vann og legges til avkjøling på dekk.

+1
Sven-Erik og Torbjörn i arbeid. Foto: Martine Haugland Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

– Pigghå, sier Torbjörn og viser meg en hai på størrelse med en makrell. Den slippes ut igjen.

– I går fikk vi tre store blekkspruter. Se det ja, det blir blekksprut i dag også, to stykker, men de var mye mindre, konstaterer Torbjörn og legger dem til side. Delikatessen er kjent for sin gunstige kilopris. Foto: Martine Haugland

Resö Hamn skimtes der borte. Båten fortøyes. Bøttene med kreps bæres inn i et treskur. En arbeidsdag er over.

Den gang da. Torbjörn og Sven-Erik i kjent positur på 90-tallet. Foto: Privat

I dag. Torbjörn og Sven-Erik, oktober 2016. Foto: Martine Haugland

– Det ble 100 kilo kräftor i dag. Den ene ria var det litt mindre i enn forventet, men det er en ok fangst, sier Torbjörn.

Fiskebåten Kragerö. Foto: Martine Haugland

Fakta om sjømat i Bohuslän:

  • Kosterhavet er Sveriges første marine nasjonalpark, og rommer over 6000 ulike arter sjødyr og vekster i tillegg til Sveriges eneste korallrev.
  • Fordi fjorden er dyp og saltinnholdet høyt, egner Kosterhavet seg spesielt godt til rekefangst. Det er ikke lov til å fiske med kräftrål i nationalparken, kun med teiner.
  • Historisk sett var det slik at en spiste innsjøkreps den første torsdagen etter 8. august, men i dag nyter svenskene både sjøkreps og innsjøkreps i høstmånedene. I Bohuslän, Västergötland og Dalsland arrangeres fantastiske krepselag der deltakerne tar på seg fargerike hatter og tar for seg av delikatessen med begge hender.

Kilde: Visitsweden.com

Torbjörns beste tips for tilberedning av sjøkreps:

  • Kok krepsen i vann fra havet og tilsett ekstra salt (det skal smake mye salt). Kok i cirka fem minutter, koketiden avhenger av størrelsen på krepsen. Sett krepsen til avkjøling og deretter er det bare «att börja kalaset».
  • Gratinerte kräftor: Del kokte eller ferske kräftor, del og strø på hakket hvitløk, litt chili, salt og smeltet smør. Stek dem på høy varme i øvre del av stekeovnen til krepsen har fått en fin farge (cirka fem minutter). Hvis du vil kan du legge på litt god ost også. Glem for all del ikke noe godt i glasset.

Vel bekomme!

Tre av de beste fiskerestaurantene i Strømstad (ifølge nettstedet Tripadvisor):

  1. Göstases: Havnekro med maritimt tema.
  2. Rokeriet: Har spesialisert seg på røkt sjømat. Tilbyr a lá carte-meny. Selger også fersk sjømat over disk i butikken vegg til vegg med restauranten.
  3. Restaurang Packhuset: Serverer alt fra pizza og hamburgere til fiskesuppe med ingredienser fra Kosterhavet.

P.S. Den nydelige skjærgården i Resö ligger bare en 40 minutters kjøretur unna Strømstad. Sånn kommer du deg enkelt til Strømstad.