Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Har du smakt skipsrøkt fisk?

Delikatesser

Mat på Color Magic og Color Fantasy

Den smaker best på cruise!

Skrevet av: Kamilla Thoresen


Når du er så heldig at du er på cruise med Color Magic eller Color Fantasy, kan du velge og vrake i all den gode maten du får servert. Men visste du at de to skipene har eget spekeri og røkeri om bord? Noen dekk under der du sitter og koser deg med de lekreste retter, finner du skipets eget røkeri. Vi har fått lov til å bli med kjøkkensjef Christian Westerback på Color Fantasy ned på dekk to for å se hvordan det går til når de røker og speker kjøtt og fisk i skipets kjøkkenavdeling.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Hobbyen ble jobb

Kjøkkensjefen forteller at han har røyking av kjøtt som sin store hobby når han har turnusfri. Og den blide finnen har eget spekeri hjemme i Sverige, hvor han bor rett utenfor Stockholm.

–Vi startet med dette om bord for fire år siden, først i liten skala og nå har vi økt tilbudet.

I dag henger det store laksesider i røkeriet. Kokk Yngve Tubaas fyrer opp sponet før han legger det inn i røykeskapet. Og hvis du tror det lukter bål av oss etter at vi har vært inne i røykeriet, så har du helt rett i det. Men det er en fin og hyggelig eim av bål i luften denne høstkvelden tidlig i oktober.

De to røkeriekspertene forteller at det fins flere måter å tilberede kjøttet på. De kan varmrøyke eller kaldrøyke, og variere med ulike tresorter.

–Vi bruker salt og krydder på kjøttet, eller fisken. Selve røykingen foregår med ekte treflis. Først saltes råvaren inn, før den røykes i flere timer. Dette er et eget håndverk, forteller Christian.

Forsyn deg i buffeten

Kjøkkensjefen viser oss rundt og åpner kasse på kasse med fisk og kjøtt som ligger klart til røyking og speking.

Det ferdige produktet finner du i Grand Buffet. Det er bare å følge merkingen, så finner du veien til delikatessene. Kokkene står og skjærer opp kjøttet mens vi ser på.

–Vi transjerer kjøtt og fisk under servering. Det blir mer levende her og vi gjør noe aktivt. Vi kommer også i snakk med gjestene mens vi står her. Spesielt tyskerne er veldig interesserte i det vi speker og røyker selv. Denne maten er veldig eksklusiv for dem.

I dag får vi smake på røkt rådyr og and. Gravet laks står også på menyen i Grand Buffet. Med deilig tilbehør selvsagt.

Burger og biff

Er du en kjøttelsker, har du for lengst merket deg dry age beef-retten på menyen i Oceanic. Helt akter i skipene, på dekk seks finner du alle kjøttretters mor.

–Dette er kjøtt fra okser som gresser i området rundt Kiel, og mer kortreist kan det nesten ikke bli for vårt vedkommende. Vi tar inn hele oksekammen, som får henge i egne kjøleskap, eller modningsskap. Der er det en viss temperatur og fuktighet som gjør kjøttet ekstra mørt. Kjøttet henger i mellom fire og seks uker på beinet før det skjæres ned til biffer.

Restene av kjøttet brukes også med omhu, for kjøkkenet om bord er opptatt av å unngå matsvinn.

­–Restene, spesielt fettet, blandes med andre kjøttbiter og blir til hamburgere vi serverer i Oceanic.

Resultatet er en burger av en annen verden. Saftig og smakfull. Tilbehøret skal du heller ikke stikke under en stol, men bare nyte.

–Vi lager ketsjupen selv, og burgerbrødet er nybakt, smiler kjøkkensjefen.

Bestill et 2-døgns Cruise til Kiel her