Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Albumene med de tusen billettene

I fem små album har Karin (87) og Anders Levang (94) samlet tusen Color Line-billetter, fra de mange turene ekteparet har seilt i løpet av sine liv.

Skrevet av Martine Haugland

– Ja, det er jo nesten utrolig når man tenker på det, og det er faktisk ikke alle som tror det, at vi har reist så mange ganger, sier Anders.

På bordet foran ham ligger det mange minner.

Billettsamlingen. Ekteparet begynte å spare på billettene for mange år siden, og gjør det fortsatt. Foto: Martine Haugland

Mimrer. Karin og Anders har klokkeren hukommelse, tross sin høye alder. Foto: Martine Haugland

– Vi reiste mye med «Peter Wessel», det er nok favoritten vår, sier 94-åringen. 
– De siste årene har det blitt en del turer med «Color Viking» og «Bohus», når vi har handlet i Sverige, legger Karin til.

«Peter Wessel» trafikkerte fra Larvik til Fredrikshavn, og senere Hirtshals på 80-tallet frem til 2007. Skipet var eid av Larvik Line, senere døpt Color Line, men ble solgt til et italiensk rederi i 2007.

– Skal vi ikke ta oss en tur med «Peter Wessel» i kveld, husker jeg hun spurte meg når jeg kom hjem fra jobb. Var det ledige billetter, dro vi. Vi reiste nesten annenhver dag en periode, forteller Anders entusiastisk.

Så enkelt bestiller du reise med Color Line

28.02.08. Anders og Karin reiste ofte med kveldsavgangen fra Larvik. På den måten var de i Danmark morgenen etterpå. Foto: Martine Haugland

Samme lugar. - Se her. Nå skal jeg vise deg noe, sier han og leter i billetthaugen på kjøkkenbordet. 
– Der ja, i album nummer tre: «Enogseksti-syvogførr», Peter Wessel, det var lugaren vår. Vi hadde den samme lugaren 50 ganger, den lå på sjette dekk, sier han stolt. 
– Når vi bestilte spurte vi alltid om å få den, og det gjorde vi. Vi var så godt kjent med de ansatte, fortsetter hans bedre halvdel. 

Billett fra 2003. Karin og Anders reiste ofte med kveldsavgangen fra Larvik. Favoritt-lugaren «6147B» var bestilt på forhånd. Foto: Martine Haugland

De minnes spesielt mange fine turer til Blokhus og Skagen. 
- Og så har vi reist med buss gjennom Tyskland, og vært i både Østerrike og Italia, sier hun. 

Dans og spilleautomater. Om noen få dager får ekteparet to nye billetter til samlingen. Da reiser de med Color Magic for å markere Anders sin 95-årsdag sammen med barn og svigerbarn.

– Vi liker å se på opptredenen om bord og å spise på restaurant. Og så kjenner vi så mange av de ansatte, både i resepsjonen i Larvik og om bord på Fantasy, sier Karin. 
– Før i tiden likte vi så godt å danse. Og så var jeg glad i å spille på spilleautomatene. En gang jeg reiste med barnebarnet mitt, vant jeg 5000 kroner. Han trodde at jeg hadde blitt millionær, kronestykkene ramlet jo ned, forteller Anders og ler.

En kjærlighetshistorie. De to har vært sammen i 66 år, noe som tilsvarer krondiamantbryllup.

Hjem kjære hjem. I alle årene ekteparet har tilbrakt sammen, har de bodd i huset i Barkåker i Tønsberg som Anders har bygget. Foto: Martine Haugland

Anders har fortid som sjømann og har seilt jorden rundt. 
– I tyveårene seilte jeg sammen med broren til Karin. Han var dekksgutt og jeg var matros. En morgen viste han meg et bilde av sine tre søstre. Jeg lurte på om de var gift eller forlovet. «Nei», sa han. «Kan jeg skrive til en av dem?» Spurte jeg. «Ja, men da bør du skrive til Karin», sa kameraten min. «Hun er snillest.» Og så gjorde jeg det, sier Anders og mimrer tilbake til brevutvekslingen, og da han kort tid senere møtte sin store kjærlighet for første gang. 
– Jeg tror det var i 1948. Jeg var 18 eller 19, sier Karin og smiler lurt. 
– Og jeg var sju år eldre, fortsetter Anders. 
– Vi forlovet oss samme året, legger hun til.

Sprek. Karin på 87 år bruker ingen medisiner, trenger ikke briller og kjører fortsatt bil. Ifølge henne selv, er hemmeligheten et kosthold bestående av mye fisk. Sorterer billettene. Anders kommer opprinnelig fra Nord-Norge, men flyttet sørover da han møtte Karin. Foto: Martine Haugland Foto: Martine Haugland Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.