Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Lille Karl ble født på Color Fantasy

Født fem uker for tidlig. Nå er han tilbake om bord.

Skrevet av Kamilla Thoresen

– Jeg kjenner behovet for å holde han inntil meg for å si unnskyld for den røffe behandlingen han fikk de første minuttene av sitt liv ute på havet. Medic Lisbet Liberg sitter i sykestua om bord på Color Fantasy. Sykestua, eller hospitalet som det kalles på skipet, finner du på dekk fem. Her er det plass til en behandlingsbenk, et skrivebord og to stoler. Rommet er utstyrt med medisinteknisk utstyr for å kunne håndtere syke og skadde om bord. I historien om Karl, blir dette rommet en fødestue.

Den erfarne intensivsykepleieren er på jobb når hun får en telefon i tre-tiden natt til 21. august.  På en av lugarene ligger en 29 år gamle Mareike og skriker av smerte. Nabolugaren dunker i veggen, helt uvitende om hva som er i ferd med å skje vegg i vegg. 

Lisbet har tidligere jobbet i mange år på prematur avdeling på Rikshospitalet i Oslo, og forstår med en gang hva som er i ferd med å skje. Hun får med seg den tyske kvinnen og hennes mor i heisen for å ta dem til sykelugaren, og så skjer alt samtidig. 

Vannet går og pressriene melder seg. Lisbet klarner tankene og forbereder seg på å ønske et nytt liv velkommen om bord.

"Fantasy-Chris"

Lille Fantasy Chris, som Lisbet har døpt ham, får en tøff start på livet. Gutten er prematur og ser livløs ut når han møter verden for aller første gang. Han har det travelt med å komme ut og Lisbet rekker ikke å tilkalle hjelp før fødselen er over. Han er prematur og trenger hjelp til å puste de første minuttene i livet. 

– Lettelsen er stor når han begynner å bevege seg, og åpner øynene. Vi har fått en ekstra passasjer, forteller Lisbet. Så skjer alt raskt. Lisbet tilkaller helikopter fra land og straks er overstyrmann Christoffer Wabø på plass i hospitalet. Ikke lenge etter er husøkonom Heidi Solås Pettersen på plass for å hjelpe til. Det lille rommet er fullt av mennesker og alt dreier seg om den lille gutten.

Karl Christian Peters veier bare 2300 gram og er 41 centimeter lang når han blir født klokken 03.30 natt til mandag 21. august. 
Det blir overstyrmann Christoffer som får kutte navlestrengen og Karl Christian blir oppkalt etter ham.

Alle mann på dekk

Mens helikopteret er på vei til Color Fantasy, forberedes evakueringen av Karl og mamma Mareike. 

– Det er mange mennesker som må vekkes denne natten for å hjelpe til under evakueringen. Kaptein Iztvan Szilagiy, overstyrmann Christoffer, sikkerhetsoffiser, styrmenn, matroser og skipets brannlag er i full aktivitet. Klokken nærmer seg fem om morgenen, og skipet er i ferd med å passere Storebælt og den enorme broen som binder Fyn og Sjælland sammen. 

– Helikopteret lander på dekk like før skipet når broen. Kontrasten mellom den gigantiske broen og den lille gutten er overveldende. Babyen ligger på mors bryst og helikopteret må seile med oss under broen før det kan lette og sette kurs mot sykehuset i København, forteller Lisbet.

To måneder senere tenker Lisbet tilbake på den dramatiske natten. Hun har fått tilsendt bilder av lille Karl og nå skal hun møte ham og mor for første gang etter fødselen. 

Mange av de om lag 270 ansatte om bord på Color Fantasy vet at den lille gutten skal komme på besøk. Flere av dem var på jobb den dramatiske natten og er spente på å møte ham. 

– Hverdagen vår om bord innebærer også å håndtere syke mennesker og triste hendelser, derfor var det ekstra stort at vi fikk oppleve en fødsel, sier Lisbet. Mor Mareike Pheline Peters har reist fra Hamburg til Kiel med baby Karl og guttens mormor.

EKTE GJENSYNSGLEDE: Mareike og Ines Peters satte stor pris på å endelig få vise fram lille Karl til medic Lisbet. Foto: Kamilla Thoresen

–Karl liker å være her

Den nybakte moren er proppfull av energi i det hun kommer om bord på Color Fantasy den grå morgenen i Kiel. 

– Det er så fint å være her igjen! Jeg merker at Karl liker å være her. Andre steder blir han nervøs og sur, forteller hun. Besetningen på skipet stiller med gaver, flagg og bløtkake. De står nærmest i kø for å holde ham. 
Kaptein Iztvan var også på jobb den augustnatten Karl ble født og smiler bredt når han får hilse på Fantasy-babyen. 

– Han er en ekte Color Liner, han her. Den lille babyen vandrer fra arm til arm, mens mamma Mareike prater og ler med de hun ble så godt kjent med den augustnatten Karl ble født. På et fang får den sultne gutten en flaske, like etter sovner han på en uniformert skulder.

I KAPTEINENS ARMER Mamma Mareike sammen med medic Lisbet Liberg, kaptein Iztvan Szilagiy, husøkonom Heidi Solås Pettersen, mormor Ines Peters og overstyrmann Christoffer Wabø. Foto: Kamilla Thoresen

Æresrunde over Storebælt

To måneder gamle Karl er allerede en jetsetter. Født på et cruiseskip og hentet av et stort militærhelikopter minutter etter at han kom til verden. 
– Helikopterpiloten tok en ekstra runde over Storebælt, slik at vi kunne se broen en gang til. Han forsøkte også å få meg til å kalle opp gutten min etter ham, ler Mareike. 29-åringen forteller at hun husker absolutt alt fra fødselen på hospitalet om bord.

– Da Lisbeth la Karl på brystet mitt ble han blå, men han åpnet øynene og pustet. Han gikk rett i hjertet mitt. Lisbeth sa jeg skulle massere ham og la et pledd over oss for at vi skulle holde varmen. Jeg følte ingen smerte, jeg følte bare sønnen min, Karl. Lisbeth og alle hjalp oss. Jeg følte at de elsket meg og nå føles de som en familie for meg. Overstyrmann Chris spurte om å få kutte navlestrengen, og det fikk han selvsagt gjøre.

Mamma Mareike, mormor Ines og Karl ble fløyet til sykehus i København og der ble det raskt konstatert at den lille gutten ville klare seg til tross for den brutale starten på livet. 
– Alt er bra med ham. Han ser, hører og hjernen fungerer som den skal, forteller Mareike. Nå gleder hun seg til at sønnen blir stor nok til å reise med Color Fantasy til Oslo. Sammen med sin nye familie om bord.

Den eksklusive klubben

Lille Karl er medlem av en svært eksklusiv klubb. Sist gang et barn ble født om bord på et av Color Lines skip, var sankthansaften 1967. På Prinsesse Ragnhild, som den gang seilte under Jahre Line. 
Den pensjonerte kapteinen Odd Halvorsen var den gang overstyrmann om bord, og det var han som måtte ta grep da det var fødsel på gang.

– Vi var på vei til Oslo og klokka var cirka halv fem om morgenen. Det banket på lugardøra og jeg ble vekket. Da hadde vannet gått på en av passasjerene, Åse, og nå var det i gang. Jeg flyttet henne til sykehuslugaren og vekket kapteinen. Han ringte Horten sykehus, som sendte jordmor ut i båt. Jeg glemmer aldri hvordan jeg gikk fram og tilbake og ventet på henne, forteller Halvorsen. Og lettelsen var stor da jordmor kom seilende.

– Hvis du ikke hadde kommet nå, hadde jeg måttet gjøre denne jobben selv, sa jeg da hun kom om bord. Da må du bare bli med inn og lære, var svaret jeg fikk. Dette var ikke noe vi lærte på styrmannsskolen. Fødselen gikk fint og vel i havn i Oslo, gikk den nybakte moren i land med datteren, mens jordmor tok toget tilbake til Horten.

Kapteinen forteller at han møtte Ragnhild flere ganger da hun var liten. 
– Vi seilte nordover om sommeren. Ragnhild og Åse bodde ved Ona fyr, så når vi seilte forbi møtte jeg henne hvert år. Jeg bar henne på armen og folk trodde hun var min, ler Halvorsen.

Akutt sykdom om bord:

Overstyrmann har utvidet førstehjelpskurs og er medisinsk ansvarlig på alle Color Lines skip. Color Fantasy og Color Magic har i tillegg egen medic om bord. Om bord finnes egen sykelugar som er utrustet for å takle akutte alvorlige skader og sykdomstilfeller, som oppstår om bord. Color Line gjør oppmerksom på at du er selv ansvarlig dersom du velger og reise med sykdom eller skade. 
```