Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

–Hvis du vil lære deg mye, har du muligheten for å lære masse!

Anna Krogh går kjøkkenveien på Color Magic

Skrevet av: Kamilla Thoresen

–Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe på kjøkken. Enten som konditor eller kokk. Jeg er veldig glad i å lage mat, og å spise mat, forteller 19 år gamle Anna Krogh. 

Hun er andreårslærling i kjøkkenet på Color Magic, og har opparbeidet seg solid erfaring fra de ulike stasjonene på kjøkkenet.
–Som førsteårslærling har du fire perioder på hvert kjøkken. Vi jobber i perioder på to uker om bord før vi har friperiode, forklarer 19-åringen. 

Hun startet i Grand Buffet, før turen gikk ned til dekk to og produksjonskjøkkenet, og deretter til a la carte-restauranten Oceanic. Det er her vi møter henne like etter at skipet har lagt til kai i Oslo.

Hun har en hektisk periode bak seg. Høstferien er akkurat over og Familieskipet har hatt sin siste tur for denne gang. Nå er det en liten rolig periode hvor Anna og kollegaene akkurat rekker å få igjen pusten før julebordene starter.

Sin egen stasjon

I dag står hun ved sin stasjon og har begynt på ørretforretten til en av kveldens serveringer.
–Som andreårslærling har du din egen stasjon, men du er fristilt og må steppe inn der det trengs. Dette året jobber jeg full dag. Førsteårslærlingene jobber ti timer, og nå er arbeidsdagen elleve timer. Denne arbeidsdagen starter klokken ti om morgenen. 

–Jeg jobber ut lunsjen til klokken 15, så har jeg pause halvannen time før jeg jobber ut dagen. På dekk to jobber du i ett strekk, mens her oppe kan jeg velge arbeidstiden mer selv. Hvis jeg vil, kan jeg begynne klokken åtte.

Anna har jobbet hardt for plassen på kjøkkenet til Color Magic.
–Color Line har en grundig søkeprosess. Det er mange som vil jobbe her. Man må sende inn karakterene og de ser mye på hva du har av fravær. I runde to var det intervju, før prøvejobbing om bord. Førstekokken på skiftet valgte ut de tre flinkeste, forklarer Anna.

Mer ansvar

Å være lærling på en restaurant som er på vannet, innebærer mye ansvar. Også utover de elleve timene Anna og kollegaene er på jobb.
–Du bor på jobben hele tiden. Selv om vi ikke er på jobb, har vi en sikringsplikt hvis det skjer noe. Hvis det går alarmer har vi stasjoner vi møter opp på, alle har sine oppgaver. 

Når arbeidsdagen er over, er det om å gjøre å finne lugaren. Det er ikke alltid lett i alle gangene som er usynlige for vanlige reisende. 

–Jeg har gått meg bort her og gjør det ennå, forklarer Anna mens hun viser oss rundt i det enorme kjøkkenområdet.  

Hjemmevant går hun opp trapper, inn på kjølerom med alt du kan tenke deg av matvarer, og forteller om livet på sjøen.
–Det fine er å gå rett fra lugaren og på jobb. Og når jeg først har fri, har jeg helt fri. Det er veldig deilig!  

–Blir du sjøsyk? 

–Det har gått veldig fint å jobbe på sjøen. Jeg blir ikke dårlig, heldigvis. Å bli sjøsyk er ingen sykdom, så her må du jobbe frem til du kaster opp.

Muligheter for å lære

Har du først kommet deg gjennom nåløyet, er mulighetene mange for den som vil lære mer.

–Om bord er man veldig ansvarlig for hva man vil lære selv. Hvis du vil lære deg mye, har du muligheten for å lære masse! Har du aldri sett en trøffel før, kan du bestille en trøffel og lære deg hvordan du bruker den. I de få rolige periodene vi har, kan du øve deg på å lage mye forskjellig.
Her er kjøkkenet så stort at du kan bestille nesten alt du vil. Jeg hadde aldri filetert en hel tunfisk før, så da bestilte vi en hel tunfisk for å lage sashimi til en forrett. Vi har hatt hel gris her som vi har partert, og nå hørte jeg det skulle komme inn et viltdyr vi skal få partere og tilberede. Dessuten er det veldig mange her med veldig mye kompetanse, som jeg kan lære av.
Det er viktig å benytte seg av de rolige periodene, for når det er hektisk har vi ikke tid. Når vi har store selskaper om bord er det veldig hektisk. På nyttårscruiset for eksempel, har vi 400 gjester som skal spise en festmeny hver dag. 

–Hva liker du best å jobbe med? 

–Jeg liker å jobbe med fisk. Og sauser. Det er viktig til mat, men vanskelig. Og nå liker jeg å jobbe med kalde forretter etter en lang periode med frokost. I front leser du opp alle bongene med bestillinger og roper dem inn. Det er veldig stressende! Men det er noe av det jeg syns er morsomst, stresset når alt skal ut kjapt. Så jeg koser meg veldig i front.
Jeg liker også å ha min egen stasjon. Og ha mis en place med mye dipper og dressinger, sier Anna mens hun viser fram rugchips og annet tilbehør til forretten av ørret. 

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Verden rundt

Anna forteller at hun ville bruke tiden som lærling til sjøs, for hun hadde hørt mye positivt om livet på et skip.
–Jeg jobber lengre dager, men har til gjengjeld mer fri, og da reiser jeg mye. Jeg reiser over alt. Torsdag drar jeg til New York. Hittil i år har jeg vært i åtte-ni forskjellige land. Jeg besøker familie og venner som er utenlands på jobb. 

Anna tar fagbrevet sommeren 2019, og vet ikke ennå hvor veien går videre.

–Jeg skal i militæret, og har ikke tenkt så mye etter det. Jeg vil reise, og jobbe i de landene jeg reiser til. Man trenger alltid mat, så det vil alltid være mulighet for jobb et sted.

–Hva liker du å lage hjemme når du er på fri? 

–Jeg spiser mye sunt, siden det ofte blir endel kosemat på jobb. Vi lager gjerne pannekaker i pausene, og gode sandwicher til servitørene. Hjemme lager jeg fullkornspizza fra bunnen og store salater. Det går mye i fisk og kylling. I helgene lager jeg alltid mat til hele familien, og jeg spiser mye sushi. Jeg skal kose meg når jeg først er hjemme!