Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

(KID) For en dag! #Familieskipet

Skrevet av Eli Marie Stavlund

Det første som møter meg idet jeg ankommer promenaden på Color Magic, er klovner. Klovner ikledd sterke farger. Klovner som lager ballonger. Klovner som ler. Og barn. Barn som flokker seg rundt klovner. Barn som også ler. Barn som elsker klovner.

Nå høres det kanskje ut som om det bugner av klovner, men det er bare to av dem.

Et par dager senere skal jeg lære at de to tilsvarende klovnene på Color Fantasy kaller seg for «Vagabond», og er mann og kone.

– Hund, hatt eller sverd? 
– Hæ?

Jeg blir hentet ut av den klovnetransen jeg tydeligvis har vært inne i, og møter det glade ansiktet til klovneduoens mannlige halvdel.

– Ja, ehm ... sier jeg usikkert og tenker kjapt på hva min egen treåring ville valgt. 
– Sverd?

Overraskende fort – etter et imponerende stykke ballong-håndarbeid – får jeg plassert et lyseblått ballongsverd i hånden. Mens jeg studerer alle de spente små menneskene som venter på sin ballong, og som med det jeg antar er kribling i magen bare kan drømme om hva dette 2-døgns Cruiset har å by på, lurer jeg selv på i hvilken grad jeg klarer å gjennomføre dagens misjon: å være kid/tween/teen for en dag om bord på #Familieskipet.

– Hvor gammel er du? En ung mann med nordlandsdialekt står plutselig foran meg.

– Hæ? (jeg er visst i et undrende humør i dag, med begrenset vokabular, og det er lenge siden noen har turt å stille meg det spørsmålet.)

– Jonas heter jeg. Er aktivitetsleder for Teens. Ville bare sørge for at du ikke er for gammel eller for ung. Hos oss er det kun lov å være mellom 13 og 17 år. 
– Eh.. 17? Sier jeg spørrende. Jonas ler, og setter et grønt bånd – som skal gi meg tilgang til alle aktivitetene for teens – rundt håndleddet mitt. Han innrømmer (dessverre, eller heldigvis?) at han ikke kjøper alderen min, men gir meg lov likevel – til å observere.

– Til alle aktiviteter utenom Teens Plaza vel og merke, legger han kjapt til.

For noen ting er bare hellige. Som Teens Plaza. Der har nemlig hverken foreldre, småsøsken, eller andre utenfor aldersgruppen adgang. Ikke engang jeg.

– Det er veldig kult for tenåringene å ha en plass helt for seg selv, skyter Jonas inn.

Sjekk ut alle aktivitetene for Teens her

To jenter kommer smilende bort til oss og presenterer seg som Vanja og Silje. De har alle, Jonas inkludert, på seg t-skjorter der baksiden prydes av teksten AKTIVITETSLEDER. Under står navnet på deres respektive aldersgrupper – henholdsvis Kids og Tweens, og Jonas da, med Teens. Rød, blå og grønn.

– Det er viktig å få kontakt med barna så tidlig som mulig, som her ved inngangen når vi deler ut armbånd og slår av en prat, sier Vanja. – Og så møter vi dem igjen gjennom hele cruiset, de husker oss, og vi husker dem. Det er ofte stas for barna å bli gjenkjent – litt sånn «Åh, de kjente meg igjen». Vi er nok litt helter for noen av dem – spesielt etter showet.

– Vi får en slags tilknytning til hverandre.

Vanja, Silje og Jonas har jobbet om bord på Color Magic i alle skoleferier siden sommeren 2016, og de er ensidig imponert over hvor bra opplegget faktisk er. Og enige om viktigheten av at det finnes et skreddersydd program for alle aldersgrupper om bord.

– Det funker så bra, sier Vanja. – Ungene setter veldig pris på det, og foreldrene er takknemlige for at vi har noe for alle, og at det er spredt utover dagen med ulike aktiviteter.

Sjekk ut Familieskipet her. 
P.S. Barn reiser gratis på Cruise i skoleferien!

Kids. Vanja er aktivitetsleder for aldersgruppen mellom null og syv år – såkalte kids.

I og med jeg ikke kan få med meg alt, får jeg aktivitetslederne til å skreddersy et program for meg, så jeg får med meg litt fra hver gruppe. I tillegg til det grønne, prydes nå håndleddet mitt av et rødt og blått bånd, og jeg føler meg litt ekstra VIP.

Her er mitt program for i dag:

  • Captain Kid Show (Kids) kl. 1500
  • Labyrinten (Teens) kl. 1600
  • Utdeling av Detektivmysteriet (Tweens) kl. 1600
  • Omvisning bak scenen (Teens) kl. 1730
  • Kids Show School og Disko (Kids) kl. 1830
  • Tweens Disco (Teens) kl. 2000

Les alt om programmet for Kids her 
Les alt om programmet for Tweens her

Ok, let`s do this!

Men først må jeg på lugaren for å legge fra meg bagasjen. 5-stjerners (digg!). Jeg sparker av meg Adidasene, og slenger meg ned på sengen. Hopper raskt opp igjen da jeg kommer på at minibaren er full. Og gratis. Fisker ut en flaske vann og en pose med peanøtter og setter meg inn i den dype karnappen. Legger hodet mot vinduet.

– Dette er faktisk en drøm, tenker jeg. Faktisk, og på ekte. Drøbakssundet glitrer i solskinnet, og det hele føles litt sånn «jeg-forsto-det-ikke-før-jeg-opplevde-det»-vakkert.

Jeg tar frem det skreddersydde programmet mitt. «Captain Kid-show kl. 15.». Jeg har god tid og tar frem et blad. Meditasjon. Pause.

Captain Kid-show. Show Lounge. kl. 1500. KIDS 
Redaktør edit: Når det er premiere på nye Captain Kid-show, er det helt innafor å pynte seg, enten du foretrekker paljetter eller blinkende joggesko.

I år går teppet opp for to splitter nye Captain Kid-show i Show Lounge. 

I showet du kan se på vei sørover til Kiel, forsvinner Ove Oter på mystisk vis. Captain Kid må be gode venner om hjelp for å finne Ove, og på ferden møte de mange gøyale og rare skapninger både over og under havet. Har du forresten øvd på Captain Kid-dansen før avreise? Det kan være lurt!

Fra Kiel til Oslo blir det dans, sang og quiz for hele salen! Her kan du danse til sanger du kan, sammen med resten av publikum. Du blir rett og slett en liten stjerne så lenge showet varer.

 

Back Stage. Ungdommer møtes bak scenen for å lære litt om livet som show-artist.

Back Stage. Show Lounge. Kl. 1600. TEENS 
Utenfor Show Lounge står cirka ti tenåringer pent oppstilt i kø. Og to voksne damer, som blir stoppet i døren. De er for gamle og får ikke være med. Jeg smyger meg (skadefro) forbi.

– Antallet varierer veldig, sier Jonas da han tar oss med bak scenen. – Noen ganger er det ti, andre ganger er det tredve, fortsetter han.

Ungdommen som møter opp her, er oppriktig interessert i showbusiness virker det som. Spørsmål om kostymer, øving, sminke, lys- og lydsetting bombarderes Jonas. Og han svarer og forteller med høy innsikt – på både engelsk og norsk.

Vi stikker en tur innom sminkerommene i håp om å treffe en artist eller to, men det er helt tomt for utenom klær, sminke og masse rot (sorry!). For akkurat nå er det oppvarming på scenen, kan Jonas informere, så vi tar turen videre dit for en liten sniktitt. Artistene strekker ut etter en liten runde aerobic. «HeiHei» vinker den trønderske artisten Hege muntert, og tenåringene vinker tilbake. Litt sjenerte. Litt oppspilte. Dette er showstjerner. Kanskje er det også en kommende stjerne i denne ungdomsgruppen?

Utdeling av Detektivmysteriet. Palazzo/Tower nattklubb. kl. 1650. TWEENS 
Jeg får litt bedre tid enn forventet og rekker å få med meg litt av Tweens Show School før utdelingen av Detektivmysteriet. Her er det ordentlig «danseskolefeeling», som aktivitetsleder Silje uttrykker det.

– Tweens er enda mer på bølgelengde aldersmessig enn hva for eksempel kidsa er, sier hun. – Men vi tilpasser likevel litt i forhold til hvem som er med. Noen danser er kanskje litt kulere for gutta, og når vi skal til Tyskland er det alltid stas med Marcus og Martinius, mens hjem igjen kjører vi kanskje på med noe mere internasjonalt.

 

Tweens. Silje er aktivitetsleder for aldersgruppen mellom åtte og tolv år – såkalte tweens.

Plutselig skjer det noe på dansegulvet. Navnerunde i ring! Den som ropes opp skal gjøre en bevegelse, som de andre skal herme etter.

«Anna» – snurrer rundt. Alle snurrer rundt. 
«Peter» – pistolfinger og kjekkasuttrykk. Alle lager pistolfinger og kjekkasuttrykk.

Og sånn fortsetter det til alle har hatt sin tur. Jeg prøver meg på en tullete moonwalk, men backer ut halvveis og blir flau over meg selv. Men tweensa bare hermer etter som de skal. Ingen ler av meg. Her er alt lov.

– Vi må bryte isen litt, sier Silje. – Gjøre dem litt varme i trøya så det er lettere å slå seg løs.

Når dansen sitter hos alle, kan de få synge litt i mikrofonen om de har lyst, noe som tydeligvis er veldig populært.

– Det er ganske stort for mange, sier Silje, og jeg tenker med ett tilbake på min egen barndomsdrøm, som jeg dessverre var altfor sjenert til å utfordre. Kanskje hadde jeg vært Norges svar på Adele om noen hadde tatt meg med på Show School som tiåring? Jeg tar tak i mikrofonen, og prøver meg på et sart «Hello». Innser raskt at det ikke hadde vært tilfellet. Men det var fint å prøve – det anbefales.

Etter utdelingen av Detektivmysteriet, løper tweensa av gårde til alle kanter, og prøver spent å løse oppgavene som tar dem rundt omkring på skipet. Jeg har kun ett kvarter på meg til neste aktivitet på programmet, så her er det bare å stå på.

Detektivmysteriet. Ved å løse oppgavene blir man godt kjent med skipet. Foto: Privat.

Show Lounge. Labyrinten. Kl. 1600. TEENS 
I 2016 hadde Color Line en konkurranse, der utfordringen var å finne på en kul aktivitet for tweens eller teens. Vinnerfamilien kom opp med «Escape the Labyrinth», der tenåringene deles inn i grupper på 4-5, som sammen skal løse ulike oppgaver – både fysiske og teoretiske. Den skumle musikken og de nifse, men kule animasjonene på scenens massive led-vegg gjør spenningen til å føle å ta på, og stresser teensa litt på en positiv måte. Vinneren får gratis internett i Teens Plaza samme kveld.

– Det kan minne litt om en innendørs light-utgave av «Fangene på Fortet» og har vært et superpopulært tilskudd til Familieskipet, sier Jonas fornøyd. – Vi mikser gruppene litt så de blir kjent med nye mennesker, men samtidig får være med noen de kjenner. Litt nytt, men fortsatt trygt. Det er en flott måte å skape nye bekjentskaper på om bord.

Vinnerne av konkurransen annonseres i Teens Plaza senere på kvelden, så de nye vennene kan møtes igjen og henge sammen.

– Der oppe er ingen dager like, så jeg ser hele tiden litt an hva vi skal finne på, sier Jonas. – Men jeg passer på at alle har det bra og er snille med hverandre, og kjører litt konkurranser og kanskje en «Grab the mike»-session, om det er stemning for det.

Mer informasjon får jeg ikke om Teens Plaza. Resten er hemmelighetsstemplet.

– Forbeholdt teensa, smiler Jonas lurt.

Og Jonas har virkelig et godt tekke med ungdommen, og kan fortelle at han senest i går hadde en 17-åring som lurte på hvordan han kunne bli aktivitetsleder, akkurat som ham.

– Han var såpass voksen at vi snakket litt om utdanning og nettverk. Da Ramona – som er eventkoordinator – tilfeldigvis kom innom, satte jeg dem i kontakt med hverandre. Han fikk tips om alternativer og muligheter i Color Line. Jeg fikk mailen hans, så vi skal holde kontakten. Det er ganske kult.

Fangene på Fortet LIGHT. Ungdommen jobber sammen i aktiviteten «Labyrinten».

Palazzo. Kids Show School og Disko. Kl. 1830. KIDS 
Jeg er fem minutter over tiden, og kidsa har allerede funnet seg hatter, parykker og hansker. Noen venter litt på fanget til mor eller far før de tar sjansen på å innta dansegulvet. Nå skal de fremføre dansen de nettopp har lært på Show School.

Idet Marcus og Martinus inntar høyttalerne, løsner det seg ganske radig, og jeg blir ekstra bløt om hjertet når den umåtelig fengende «Elektrisk» får små barneføtter til å hoppe, og babymyke hender til å klappe. Barnelatter. I et langt sekund får jeg et overveldende savn etter min egen treåring. Neste gang må han være med.

– Det er et stort spenn i denne aldersgruppen, sier aktivitetsleder Vanja. – Så vi ser an gruppen litt rett og slett. Er det bare 6-7-åringer kan vi gjøre dansingen litt mer avansert, men er det mange små ettåringer blir det litt mer lek. Det er utfordrende med de minste, men foreldrene er jo alltid behjelpelige. Har vi for eksempel kongalinje er det mange som leier eller bærer barnet sitt på armen.

Etter fremføringen dukker klovnene opp igjen, og ungene blir helt GALE. De hyler og hopper og koser og klemmer.

– Hehe, de blir generelt helt ville når klovnene kommer, kan Vanja bekrefte.

Seg imellom har klovnene en helt uimotståelig kjemi, og det er lett å se hva barna faller for. De tuller og tøyser og er generelt noen store fargeklatter om bord på skipet.

Som en liten digresjon, møter jeg klovnene fra søsterskipet Color Fantasy noen dager etterpå, i forbindelse med et fotoshoot til Dagens Næringsliv sitt fredagsmagasin D2. «Vagabond» kaller de seg, klovneparet fra Bulgaria. Og de er ikke hvilket som helst par – nei, de to har vært ektepar å regne siden 2006. Klovner siden 2003. Var det klovneriet de falt for hos hverandre kanskje?

Klovnerier siden 2003. Ekteparet «Vagabond» har vært gift helt siden 2006. Klovnekarrieren startet tre år tidligere. Foto: Håvard Storvestre.

Klovnerier siden 2003. Ekteparet «Vagabond» har vært gift helt siden 2006. Klovnekarrieren startet tre år tidligere. Foto: Håvard Storvestre.

Jeg spør ikke, men lar dem heller snakke litt om kjærligheten til yrket sitt – og hverandre.

– Å få barn til å le på heltid, er faktisk en veldig vanskelig jobb, men det føles så utrolig deilig når vi får det til! Det beste med å være klovn er å se de glade barnas ansikt, sier de to nesten i kor, før de legger til:

– At vi får være mann og kone, og samtidig kan reise rundt og livnære oss som klovner – sammen – er fantastisk. Kjærlighet og jobb kombinert holder oss friske, smilende og unge, avslutter ekteparet før de må klovne seg videre rundt på skipet.

Men tilbake til Color Magic, og over til tweensa. Jeg skal nemlig på disko.

Palazzo. Tweens Disko. Kl. 2000. TWEENS. 
Etter showet fører den populære glassheisen meg opp i 14. etasje, så jeg kan sjekke ut hva tweensa faktisk lærte på Show School. Og WOW! Så bratt læringskurve har i alle fall ikke jeg – for noen moves! Til og med nattens DJ har tatt turen for å skape god stemning, så dette er en ordentlig «høydare».

Jeg vrikker litt på dansegulvet, før jeg nok en gang innser mine begrensninger og avslutter heller kvelden i Show Lounge med showet «Magic Jukebox». Det føles godt å lene seg tilbake og bare nyte en times underholdning uten bevegelse. Jeg er tross alt 38. Ikke 16. Eller ti. Eller fem.

Sliten og mett på aktiviteter (og mat – men det er et annet kapittel), innser jeg at jeg faktisk har lov til å sette meg i baren for en nitecap. Blir litt glad for at jeg er voksen likevel. Men idet jeg setter meg på barkrakken, oppdager jeg dagens anbefaling på tavlen, og får et stort behov for å være kid, tween eller teen en times tid til:

Manhattan Bar anbefaler: Laban- og Malacodrink (alkoholfri)

Den må prøves, så voksenlivet får vente til i morgen, og jeg setter mentalt i gang planleggingen av en hel dag med spa, trening, gourmet og shopping..

Men når dagen nok en gang gryr, klarer jeg likevel ikke la vær: Aqualand,, Adventure Planet og Sports & Burgerbar frister for mye. Vannsklie, bilspill og slush, liksom. Jeg trenger denne ungdomskilden enda et døgn. Ja, voksenlivet får vente til jeg planter bena på land igjen, til jeg bytter ut Familieskipet med min egen lille familie på tre. En annen dag.

Finn pris og bestill cruise til Kiel