Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Slik feirer du midsommar som svenskene

Med svenske foreldre har det blitt en fast tradisjon for Oslo-jenta Julia Krohn å reise til «söta bror» hver juni. Tradisjonell mat, flettekranser i håret og sang til langt på natt med familie og venner, gjør midsommar ikke bare til årets lengste – men også beste dag, ifølge 26-åringen.

Norsk sankthans og svensk midsommar har opprinnelig blitt feiret som en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes fødsel. I senere tid har feiringen fått et mer folkelig preg der sommersolverv – årets lyseste og lengste dag, står i sentrum. Mens sankthansfeiringen i Norge er av det mer beskjedne slaget, er midsommar i Sverige den viktigste høytidsfeiringen ved siden av jula. Dagen legges alltid til fredagen som inntreffer i perioden 19. til 25. juni, og er en helligdag med arbeidsfri. I år feires dagen 23. juni, og her får du tipsene til hvordan du feirer årets lyseste dag i ekte svensk stil.

Så enkelt reiser du til Sverige med Color Line

1. Dans og lek rundt maistangen

Favorittdag: Hvert år reiser Julia Krohn til Hyppeln, utenfor Gøteborg, for å feire midsommar med svenske venner og familie. Maistangen i bakgrunnen er festens midtpunkt, og plasseres midt på en åpen plass, slik at barn og voksne kan samles rundt den med sang og leker. Foto: Mikael Krohn

De fleste ser for seg maistangen – den høye, dekorerte stangen eller løvtreet – når de tenker på midsommar. Stangen symboliserer vennskap, frihet, det kristne korset, kjærlighet og fruktbarhet. De som reiser stangen kan også la den bære egne, valgfrie symboler.

– Det som er så fint er at alle, unge som gamle, samles rundt stanga. Vi leier hverandre mens vi går rundt den og synger klassikere som «Små grodorna». Det er nesten som med nordmenn og juletreet, sier Krohn.

2. Svenske, tradisjonelle retter

Søte fristelser: Jordbær og krem er obligatorisk dessert. Foto: Johan Larkander, CC BY-SA 2.0

Etter en lang dag med leker og sang, møtes familie, venner og naboer til fulldekket bord for å fylle opp med energi til resten av dagen. Maten er en sentral del av feiringen, og man blir gjerne sittende å nyte den og det gode selskapet i flere timer.

– Vi pynter bordet med svenske flagg, ferske blomster og kanskje en liten maistang. På menyen står sild, nypoteter, smørgåstårta, jordbær og krem, sier Krohn. 

3. Skjærgårdsidyll

Sommerstemning: Båten «Beyonce», svensk skjærgård og jordbær med krem – det er sommer for Julia Krohn. Foto: Mikael Krohn

Lite er så vakkert som svensk skjærgård om sommeren. Går turen til Gøteborg, Strømstad eller Bohuslän, bør du ta med deg piknikkurven på båten over til en av de koselige småøyene.

– Du kan være sikker på at hele skjærgården er full av mennesker og maistenger, så hit bør du dra om du ønsker å ta del i den svenske feiringen. Midsommarsfeiringen er et veldig inkluderende arrangement – alle blir tatt godt i mot, i følge 26-åringen.

Julia har særlig to favorittsteder hun anbefaler turister å besøke.

– Pappa er fra Gøteborg og mamma er fra skjærgården utenfor Gøteborg. Da jeg var liten dro vi alltid til koselige Koster. De siste årene har jeg feiret på Hyppeln, en øy utenfor Gøteborg. Slekt og tilreisende kommer for å feire med oss, og vi blir alltid sittende oppe hele natten og snakke og nyte den fine havutsikten.

Reis til Gøteborg med Color Line

4. Viktige forberedelser

Den viktigste pynten: Husk å plukke eller kjøpe inn blomster. Foto: Gutterflower, CC BY-SA 2.0

Fordi midsommar er en rød dag i Sverige, stenger de fleste butikker klokken 13.

– Man bør forberede seg på at populære midsommar. Varer kan bli utsolgt. Kjøp inn sild, poteter og jordbær i god tid i forkant, tipser Krohn.

Hun har også et råd til dem som vil bli lagt ekstra godt merke til av svenskene.

– For å sikre deg den fineste blomsterkransen, er det lurt å kjøpe inn blomstene i en blomsterbutikk.

5. Drøm søtt

Syv sorter: Ifølge gammel overtro bør du legge syv ulike blomster under puta i løpet av midsommarnatten. Da vil du nemlig drømme om din framtidige ektemann. Foto: Jenő Szabó

– En tradisjon jeg har sansen for, er å legge blomster under puta på midsommarnatten, forteller Oslo-jenta lurt.

Gammel overtro skal nemlig ha det til at du drømmer om din framtidig ektemann dersom du gjør dette. For at drømmen skal bli sannferdig, må du sørge for å plukke med deg syv forskjellige sorter.

– Jeg drømte om Ryan Gosling (amerikansk skuespiller, red. anm.) en midsommarnatt for noen år siden, så jeg regner med at det er ham jeg kommer til å gifte meg med!

Reis med Color Line til Sverige

Smørgåstårta

Ingredienser:

6 skiver loff uten skorpe
2 ss majones
4 ss kremfløte
8 ss crème fraiche
sitronsaft
5 egg
500 gram reker
dill
kruspersille
¼ agurk salt pepper

Slik gjør du:

1. Kok eggene til de er hardkokte.

2. Pisk kremfløte, majones og crème fraiche til en lett og luftig blanding. Smak til med sitron.

3. Skjær opp et kokt egg og 100 gram reker og bland inn i røren. Smak til med salt og pepper.

4. Legg et lag med to loffskiver på et serveringsfat. Smør et lag med fyll over skivene. Gjenta med et nytt lag med brød og fyll.

5. Legg på det siste laget med brød og smør fyllet rundt hele kaken. Pynt kaken med reker, kruspersille, dill og agurkskiver.

Bon appétit og god midsommar!