Bilferie Østerrike
Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Den idylliske sommerturen til Østerrike

Østerrike

Opplev idylliske Østerrike i sommer

Ta bilen til Østerrike i sommer. Her får du de gode rådene.

Skrevet av: Kamilla Thoresen

Du trenger ikke være Maria von Trapp for å høre at fjellene er levende med lyden av musikk i Østerrike. Landet midt i Europa er minst like fint utenfor skisesongen. 
Pakk turtøyet og ta med bilen på ferie! Reisen starter du behagelig med Color Magic eller Color Fantasy til Kiel. Stell godt med deg selv og reisefølget. 

Les mer om Color Fitness & Spa her

Restaurantsjefens Østerrike

Walter Wassertheurer er østerrikeren som fant kjærligheten i Norge. Du kjenner ham kanskje igjen hvis du har reist med Color Magic, hvor han har jobbet som restaurantsjef siden skipet ble døpt i 2007. Sommeren 2018 seilte han sørover og er i dag restaurantsjef på SuperSpeed 1. Den utvandrede østerrikeren reiser ofte på ferie til sitt hjemland, gjerne med gode venner. 


– Kjør fra Kiel via München til Salzburg. Her fins mange idylliske små innsjøer, og det er et fint sted å stoppe underveis. Er du glad i fjell, dra til Rosenthal. Her er flere daler som har taubane opp mot isbreen, hvor det er fint å gå i fjellet. Sykkelturer er en fin måte å oppdage landskapet på. Det er gode muligheter for å leie sykkel, eller bli med på organiserte sykkelturer.

Les mer om Color Lines bilpakker og bestill her

Østerrikeren Walter Wassertheurer, restaurantsjef på Color Magic. Her på tiårsjubileet for Color Magic høsten 2017.

Kjør småveier

Et av Walters tips er å kjøre av fra motorveiene. 
–Kjør småveiene og finn et lokalt «gasthaus», hvor du tar overnattingen. Det er hyggelig, rimelig, mer personlig og du kan smake på den lokale maten. Veiene i Østerrike er gode, men småveiene byr på fine opplevelser. Fra Salzburg kan du kjøre sørover mot Zell am See og Grossglockner Alpenstrasse. 

–Det er veldig fint å kjøre over passene, gå en fin tur i fjellene og opplev den fantastiske utsikten, forteller restaurantsjefen. Reiser du i perioden mellom juni og september, skal du få med deg en ompa-ompa-fest.

–Du finner ompa-ompa-fester over alt. Lokale foreninger, kor, frivillig brannvesen, alle med respekt for seg selv har en ompa-ompa-fest. Jeg pleier å ta med venner og familie, og alle er så begeistret. Det er god stemning og det er en opplevelse alle vil huske, smiler Walter.

Å spise

Wienerschnitzelen skulle være kjent for de fleste, og apfelstrudel likeså. Smak også på den østerrikske gulasjsuppen, en real gryte tafelspitz vil gjøre godt etter en lang dag i den østerrikske fjelluften. Da har du kanskje også plass til den deilige desserten palatschinken – pannekaker med forskjellig fyll. Ikke glem at Østerrike byr på mye deilig vin. Sjekk gjerne ut den lokale vinen der du er.

Les også: Roadtrip i Tyskland

Panoramautsikt utover Zell am See.

Kjøre i Europa

Det å kjøre rett ut på Autobahn fra Kiel, kan høres litt ubehagelig ut hvis du ikke er vant til det. Frank Williksen har mange år bak rattet, som biljournalist har han kjørt Europa rundt. Gjerne med familien med seg.

– Ta det litt pø om pø. Bruk tid på å venne deg til trafikkflyten og farten. Observer litt, og gjør deg vant til farten og trafikken før du kjører fortere. Det har bilen best av også. Ikke kjør mer enn et par timers etapper av gangen før du tar en pause. Ta deg en kaffe og strekk litt på beina. Da holder du lenger, sier han. Og mobiltelefonen har ingenting bak rattet å gjøre. 

– Flere land har totalt mobilforbud mens du kjører. Blir du tatt, kan det gå hardt utover feriebudsjettet. Biljournalisten er enig med restaurantsjefen når det kommer til overnatting underveis.

– Jeg pleier aldri å bestille overnatting i forkant. Du kan selvsagt velge å bo på et hotell langs motorveien. Men det er gjerne dyrt og upersonlig. Kjør av fra motorveien, da vil det ikke ta lang tid før du kommer til en by med hotell. Det er billigere, hyggeligere og mer personlig.

Biljournalisten og bloggeren Frank Williksen har mange års erfaring bak rattet. Han gir deg rådene for den gode bilferien.

Tips:

I mange land må du ha ekstrautstyr som varseltrekant og vest i bilen. I Frankrike må du ha en promilletester med deg i bilen. Du kan få bot hvis du ikke har det. Enkelte land krever også reservelyspære. Sjekk at dette er i orden før du reiser. 

Tyskland er flaskehalsen når det kommer til trafikken. Ha et halvt øre på radioen og et halvt øye på GPS-en, så er du oppdatert. Når det stopper opp, vær oppmerksom på at høyre fil trekker til høyre og venstre fil til venstre, for å slippe fram utrykningskjøretøy. 

I Østerrike må du ha oblat for å kjøre. Dette kjøper du på bensinstasjon før grensen. Å glemme oblat kan bli dyrt hvis du blir stoppet, og det blir du. 
Frankrike, Italia og Spania har bommer. Her kan du betale med kort og kontanter. Pass på at du ikke kjører gjennom en bom med abonnement uten å betale. Sjekk skiltingen.

Se også: