Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Buffet på 1-2-3

Skrevet av Kamilla Thoresen

Når du kommer til Grand Buffet på Color Fantasy eller Color Magic, er det ikke fritt for at både tenner og øyne løper løpsk. Du kan velge og vrake i skalldyr, sild, kald fisk, varm fisk, salater, kaldt kjøtt og varmt kjøtt.

Kjøtt og fisk fra skipenes egne spekerier er selvsagt et høydepunkt, og da har vi ennå ikke nevnt dessertbordet. Frukt, kaker, is, fromasjer og et ostefat fra ostehimmelen.

Ble du forvirret nå? Bare slapp av. Vi har fått buffetråd av Color Lines eksperter på området.

Les mer om restaurantene om bord her

God tid

Våre tre eksperter er enige om en ting: Ta deg god tid. 

– Ta med deg gode venner og kos dere med maten. Kjøp noe godt og drikke og bare ro ned mens dere spiser. To timer er god tid. Du rekker mange gode samtaler og masse god mat i bedagelig tempo, sier Kristoffer Nilsen, restaurantsjef på Color Magic.

Så hvor starter dere buffetfesten? Førstekokk Ragnar Drabløs på Color Magic og kjøkkensjef Christian Westerback på Color Fantasy er samstemte: Start med de kalde fiskerettene. 

– Begynn med fisken, og sild. Ta en eller to smakebiter av silden, og en smakebit av en tredje fiskerett. Med litt mørkt brød til og et glass hvitvin har du da fått tre smaker. På en buffet kan du rett og slett ikke smake på alt. Gå gjerne en runde og få oversikt før du bestemmer deg, er Ragnars råd.

Perfekt tallerken: Forsyn deg med litt av gangen og gå flere ganger. Husk å bytte tallerken hver gang.

En overlesset tallerken er helt unødvendig på buffet. Du skal nemlig gå mange ganger og forsyne deg med litt av gangen. 
– Vi pleier å si at du skal gå fem til syv ganger og forsyne deg. Du tar ny tallerken hver gang. Forsyn deg heller med lite og gå flere ganger, sier kjøkkensjef Christian. Som sagt, du starter med kald fisk og sild. Mange liker også å starte måltidet med litt suppe.

Alle syv rundene

Og her får du hele rekkefølgen av det som er korrekt når du skal ha en helaften på buffetrestaurant. 
1: Sild eller suppe 
2: Forskjellig fisk. Den kan være gravet eller røkt, fra skipenes spekerier. Her kan du også forsyne deg med litt skalldyr. 
3: Kaldt kjøtt som pølser, skinker og posteier. 
4: Varme fiskeretter. Ovnsbakt laks med urter, torsk bakt med sitron eller andre varme fisk- og skalldyrsretter. 
5: Nå er det tid for de varme kjøttrettene. Småbiff eller tranchert kjøtt, kalvesteik, kylling, gode sauser og kanskje litt fløtegratinerte poteter? 
6: Endelig dessert! Hva med litt frukt? Eller en iskule, en kakebit eller noe annet søtt fra dessertbordet. Ta deg en runde og få oversikt. 
7: Ost. Eller frukt. Eller begge deler. 

Eller bare gjør som førstekokk Magnar. 

– Når jeg er på buffet selv, spiser jeg litt fisk og så går jeg rett på osten. Mitt beste tips er å ta littegrann av det du liker.

Transjerer kjøttet: Kokkene på Color Fantasy og Color Magic står ute i buffeten og transjerer kjøttet.

Alle får bestemme selv

En stor fordel med buffet er at hele gjengen kan spise det de vil og bestemme mengden selv. 

– Vi følger europeisk standard og alle rettene er merket med allergener, sier Christian. Har du med deg barna på cruise? Barn og buffet er en utmerket kombinasjon. Det er spennende å få velge maten selv fra egen barnebuffet. Barna slipper å vente på maten, og kan bestemme selv. Kanskje til og med ta desserten først? Vi er jo på cruise og skal kose oss!

– Barnebuffeten byr på mat barna liker. Her finner de gode grønnsaker, pølser og pommes frites, lasagne, nuggets og desserter, for å nevne noe.

Søt avslutning: Litt frukt, en kakebit eller kanskje litt is runder av et deilig måltid i Grand Buffet.

Ribbe og dessert på tallerkenen

I buffetrestauranten er det et par tabber mange gjør uten å tenke over det. En av de største og vanligste er å stresse seg gjennom måltidet. 

– Ofte ser vi at folk er på desserten når de siste på en bordsetning går inn. Det blir bare stressende og er ingen hyggelig opplevelse, sier restaurantsjef Kristoffer.

Han har mange års erfaring fra Color Viking og er nå i sin første sommer som restaurantsjef på Color Magic.

– Et annet råd er å ikke holde seg hele dagen når du skal spise buffet. Da blir du tidlig mett og går glipp av den gode matopplevelsen. Den klassiske tabben er overfylt tallerken. Vi blir litt stresset av all den gode maten og vil smake på alt. Resultatet blir kanskje en meningsløs tallerken med vårrull, spekeskinke og fløtegratinerte poteter.

– Dette ser vi ofte på julebordet. Da blir det gjerne pinnekjøtt, brun saus og lutefisk på samme tallerken. Og gjerne en dessert også. – Dessert på en middagstallerken? – Ja, jeg har sett at folk tar med seg en dessert på tallerkenen med varm mat. De er redde for at det skal bli tomt, men jeg kan love deg at det blir ikke tomt. Vi fyller på jevnlig, kan både restaurantsjef og førstekokk berolige med.

Ble du sulten nå? Bestill ditt neste cruise til Kiel her