Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Historie og kultur i Hjertet av Jylland

Kolding, Vejle og Billund

Historiske høydepunkter

Opplev Kongernes Jelling og se Danmarks dåpsattest på Jelling Monumenterne. Det gamle kongeslottet Koldinghus er en attraksjon i seg selv og byr på viktige kulturhistoriske utstillinger. Christiansfeld er så særpreget at byen er på UNESCO’s verdensarvsliste. Se hvorfor. 

Christiansfeld

I 1773 ble Brødremenigheten i Herrnhut invitert av kong Christian VII til å bygge en brødreby på et område i Christiansfeld. Menigheten takket ja til dette. Byen følger fremdeles menighetens tradisjonelle byplan, og er i dag så godt bevart at Christiansfeld ligger på UNESCOS verdensarvliste. 

De må ha blitt forvirret i Herrnhut, da invitasjonen kom. For den forrige kongen, Christian VI, hadde kastet brødremenigheten ut av landet. Men nå, under opplysningstidens noe mildere vind, inviterte kongen dem tilbake, i håp om at brødremenigheten kunne skaffe vekst og velstand til hertugdømmet Slesvig. 

I starten av 1800-tallet var over 700 mennesker og 21 forskjellige håndverksfag flyttet til byen. Noen av dem må ha vært bakere, for den dag i dag er byen kjent for sine honningkaker.

Koldinghus

Det 750 år gamle kongeslottet er en del av Kongenes Samling. Koldinghus er et kraftsenter innen kultur, kunst og design. Etter en brann i 1918 lå Koldinghus igjen som en ruin. Først etter 160 år startet gjenoppbyggingen for alvor, og resultatet er blitt en attraksjon i seg selv. Kom og opplev slottet, Kongenes Samling og andre flotte utstillinger.  

Byvandring i Kolding under besættelsen

Som et av de aller første museer i Danmark har Museum Kolding skapt en digital guidet tur som gjør bruk av augmented reality (utvidet virkelighet).

Underveis blir man geleidet rundt i Kolding, til svært interessante steder, av dyktige fortellere. Her møter man blant annet Gerda, en kvinne, som bor og lever i Kolding under okkupasjonstiden. Gerda forteller hvordan dette oppleves, med Augmented Reality-teknologien som kombinerer data fra den fysiske verden med virtuell data.

Kjøp billett

 

Skamlingsbanken

Ønsker du å dykke ned i et av Danmarks viktigste steder når det er snakk  om demokrati og folkelig utfluktsmål – så bør turen gå  til Skamlingsbanken. Stedet, som er Sønderjyllands høyeste punkt, med en 16 meter høy minnesøyle, har spilt en sentral rolle for det danske språk og demokrati.

Får du lyst på litt søtt og en kopp kaffe kan du legge inn et besøk på Cafe SKAU på Skamlingsbanken.

Bindeballe Station

Bindeballe var en av stasjonene på den gamle Vandelbanen, som i dag fungerer som gå- og sykkelsti. Stasjonsbygningene ved Bindeballe Station er fra 1897 og er nå innredet til museum, hvor billettkontor og ventesal er rekonstruert med mange originale effekter. På sporet står to gamle togvogner: en DSB-motorvogn fra 1928 og en passasjervogn.

Besøk også Bindeballe Købmandsgård, som i dag fungerer som museums-kjøpmannshandel. Kjøpmannsgården ligger like overfor Bindeballe Station. 

Besøk KONGENES JELLING

Besøk Kongernes Jelling

Maktsenteret Kongernes Jelling ble bygget for å imponere alt og alle. Et område på størrelse med 20 fotballbaner ble forskanset av et 4 meter høyt gjerde, bestående av eikepåler. Her kan du oppleve hvordan kongemakten holdt sitt grep om Danmark, og få et godt innblikk i Danmarks historie. 

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Kongernes Jelling imponerer den dag i dag

Kunstneren Ingvar Cronhammar viser hvor stor vikingborgen var med sin installasjon. Med imponerende formidlingsteknologi og krittegninger får du innblikk i den spennende historien. 

Dette er også rekordenes sted. Her finner du vikingtidens største bygningsverk. Her ser du verdens største runestein og største skipssetning. Forskalingen av de ytre forskansningene har krevd mer enn 4.000 fullvoksne eikestammer.  Det har kostet krefter, lemmer og liv.

Haralds makt

Harald Blåtand “...vandt sig hele Danmark og Norge, og gjorde Danerne kristne”. Dette ettermælet sikret han seg ved å meisle det inn i den store Jellingsteinen. Mange vet også at han fikk oppført flere av Danmarkshistoriens mest imponerende byggverk, blant annet: Ravningbroen, palisaden rundt Jelling og ringborger flere steder i landet.

Ravningbroen ble bygget i vikingetiden under Kong Harald Blåtand. Vindelevskatten, veier nesten 1 kg og inneholder en imponerende samling av gullfunn. Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Kanskje er det færre som vet at Harald Blåtands makt i høy grad var basert på tette allianser med blant annet herskerne i nåværende Polen. Jellingdynastiet sto på skuldrene av en rekke tidligere konger, som vi kun kjenner fra sagn, sparsomme kilder og arkeologiske funn.

Det er nettopp denne fortellingen om Harald Blåtands makt, som fortelles i utstillingen Magt og Guld – Vikinger i øst, på Vejle Kunstmuseum

Krigshistorie

Hjertet av Jylland byr på mye spennende krigshistorie.

SPOR av okkupasjonen - Mark – Museet for en Ny Danmarkshistorie

Opplev jernbanens historie under okkupasjonstiden. Gjennom fem spor utfoldes temaer om okkupasjonen under 2. verdenskrig, med jernbanen i fokus.

Her får man fortellinger om motstand og jernbanesprengninger, om den annerledes hverdagen, om tyske flyktninger og Fittinglejren. Utstillingen gir et gripende bilde av okkupasjonstiden i hele Billund Kommune. 

Zelle II – Historier fra Gestapo-fengselet

Under 2. verdenskrig innredet GESTAPO sitt hovedkvarter i Syd- og Sønderjylland i Staldgården. Og under okkupasjonen brukte GESTAPO fem fengselsceller. Zelle II står tilbake, fullstendig uberørt siden krigen sluttet. Flere av motstandsfolkene risset navnene sine inn i veggen.

I Zelle II kan man oppleve tre forskjellige filmfortellinger, som med hvert sitt fokus, leder publikum inn i den gamle cellen.

 

Båtreise + overnatting

Gjør planleggingen enklere og bestill båtreise og overnatting samtidig. Se hvilke hoteller du kan bestille i Hjertet av Jylland her.