Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Sykkelferie i Danmark

På sykkel i Danmark

Opplevelser på to hjul

Danmark er som skapt for sykkelferie, og særlig for dem som ikke liker motbakker.  Danmark har mer enn 11 000 km med oppmerkede sykkelruter, og mange av dem er godt skiltet. Flere er også egnet for barnefamilier. Det er kort avstand mellom de gode opplevelsene i Danmark, og massevis å se og oppleve på veien.

Det er ikke uten grunn at Danmark, spesielt Nord-Jylland, er elsket av syklister. På kryss og tvers er det mer enn 11 000 kilometer merkede sykkelveier, de fleste av disse er småveier eller sykkelstier omgitt av bølgende kornåkre, gressende kyr, trolske skoger eller nær strender og brusende hav. Underveis passer det gjerne å besøke små gallerier, kirker og museer eller fornøyelsesparker.

– Vi får mange henvendelser om sykkelferie, som er en fantastisk form for ferie. Naturen og alle opplevelsene kommer så nært, sier Mona Møller Carlsen, destinasjonsutvikler hos Rebildporten som inkluderer det eventyrlige området Rolv Skov.

Hun forteller om sykkelløyper for de topptrente landeveisrytterne, for de som liker terrengsykling og for de uerfarne syklistene. Møller Carlsen anbefaler også sykkelferie for familier med barn.

–  Det er en herlig ferieform for hele familien. Dere kan selv bestemme tempo og lengde, og ikke minst legge inn avbrekk på strender, ta en iskrempause eller besøke fornøyelsesparker.

På Jylland er det mange strekninger hvor man kan sykle på fine stier helt uten å være sjenert av biltrafikk, sier hun.

Helle Pedersen på Læsø Turistkontor er heller ikke i tvil; sykkelferie er fantastisk.

– Læsø er yten sammenlikning Danmarks mest sykkelvennlige øy, sier hun beskjedent.

Et tips til familier med små barn; ta med en sykkelhenger med plass til et barn eller to. Sykkelhengere kan for øvrig leies flere steder i Danmark. En annen god idé for de som sykler med barn å leie en tandemsykkel eller en halv barnesykkel som kan festes bak en voksen sykkel.

Og et tips for alle; sørg for opplevelser underveis.  Det kan være alt fra en dag på sjøen med lokale fiskere, det kan være besøk på et lokalt bryggeri eller bare unne deg å spise på gourmetrestauranter og overnatte på luksushoteller.

Tips til flotte sykkelruter i Danmark

Start sykkelferien i Hirtshals

Ta SuperSpeed fra Kristiansand eller Larvik til Hirtshals, og trill sykkelen av skipet. Hirtshals er et perfekt utgangspunkt for Vestkystruten. Det er en av Danmarks lengste skiltede sykkelruter, og går gjennom noe av de vakreste, og mest varierte naturområdene i Danmark. Den går langs hav, skog og fjorder, den danske Nordsjøkysten og UNESCOS verdensnaturarv, Vadehavet. Det er også kort vei til Frederikshavn og fergen som tar deg til Læsø.

Langs vestkysten

Vestkystruten er en 560 kilometer lang sykkelrute fra Rudbøl i syd til Skagen i nord. Ingen andre nasjonale ruter i Danmark rommer så mange fine kontraster. Som navnet sier, her sykles det langs vestkysten. Turen fra Rudbøl startet i flatt marklandskap, går videre til Blokhus og langs stranden til Løkken. Fra Løkken går ruten videre mot Lønstrup, byen med de mange kunsthåndverkere og gallerier. Fra Lønstrup tråkker man gjennom et spesielt innlandsklit-landskap og videre gjennom Tornby Klitplantasje mot Hirtshals. Deretter fra Hirtshals til Tversted og gjennom Råbjerg Mile til Skagen.  70 prosent av turen er på asfalt, men det er lange strekninger med sand og grus. Se mer på Visitnordvestkysten.dk

Læsø rundt

Læsø, den danske øya i Kattegat, oppleves aller best fra sykkelsetet. Læsø er flat som en pannekake og derfor skapt for sykkelferie. Her sykler du på fredfulle veier, gjennom klitlandskap, like ved hvite strender med krystallklart vann. Læsø er spesielt sykkelvennlig siden her er så lite trafikk. Underveis er det mange severdigheter; hyggelige småbyer, Læsø Saltsyderi, de unike tangtakene, her er mange kunst- og håndverkere med hyggelige gallerier og ikke minst så har Læse en rekke spisesteder – gå ikke glipp av Læsøs spesialitet, jomfruhummer – det vi nordmenn kaller sjøkreps.

Selv om Læsø ikke er mer enn 22 kilometer lang og 12 kilometer på det bredeste, er det mange sykkelruter å velge blant. For terrengsyklister byr Nisseruten og en tur rundt Foldgårdssøen i Læsø Klitplantage  på storslått natur og utfordringer.
Se mer på visitlaesoe.dk

Sykkeltur i Danmarks største skog

Rold Skov er Danmarks største skog, og ligger et par mil sør for Aalborg. Her kan du tråkke deg gjennom kupert terreng og utfordre kreftene i mange heftige bakker. Løypenettet går på grusveier og små skogsstier, og er som skapt for alle de som vil sykle i naturen. Naturen er spennende med et rikt planteliv, mange kløfter og høyder. Den 13 kilometer lange Blå rute anbefales for barnefamilier. Rold Skov er et av Danmarks beste områder for terrengsyklister, med alt fra enkle løyper til svært krevende turer. Til sammen er det 50 kilometer med ruter. Se mer på rebildporten.dk

Limfjordsruten

En sykkeltur langs Limfjorden byr på mange muligheter – det er mulig å følge National cykelrute 12 hele veien rundt Limfjorden – i alt 610 kilometer – eller bare velg deg en etappe. For eksempel kan turene gå via broer eller med ferjer ut til øyer som Egholm, Livø, Fur, Mors og Venø.  Sykkelrutene går gjennom flere hyggelige havnebyer langs Limfjorden, og underveis er det mange gode spisesteder som serverer lokale spesialiteter som østers og muslinger. Overnattingsalternativene er alt fra luksushoteller til å bo privat eller på campingplasser. Turene egner seg for alle, også barnefamilier. Se mer på Visitnordvestkysten.dk

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Planlegging er viktig

Tips til sykkelferien

Det finnes en mengde sykkelkart over Nord-Jylland, slik at du enkelt kan planlegge sykkelturen på egenhånd hjemmefra. Mange av sykkelkartene har også med ulike attraksjoner, opplevelsestilbud, spise- og overnattingssteder og ikke minst sykkelverksteder. God planlegging og riktig utstyr er viktig for å få en fin sykkelferie. Her får du nyttige tips til sykkelferien i Danmark.

Planlegging

Nyttig lesestoff og apper

Cykleture i Danmark er en praktisk guide til spennende sykkelturer i hele landet.  Boken ble utgitt i april 2019, og skrevet av Jesper Pørksen og Helle Midtgaard fra Dansk Cykelturisme

Bike & Stay app byr på ulike sykkelopplevelser – til sammen 26 sykkelruter. Applikasjoner er også en guide til opplevelser, campingplasser og appen har detaljerte kart som kan lastes ned.

Hos DenmarkBybike finner du noen av de beste sykkelturene i vårt naboland. Her kan du laste ned både ruter og turforslag – gå inn på naviki.org. Dersom du oppretter en profil på Naviki, kan du også laste ned en app. På naviki.org kan du planlegge din egen tur på digitalt kart.

Samkjør forventningene

Snakk om hva alle som er med ønsker ut av ferien. Tenk over hvor langt dere vil sykle og hva dere har lyst til å se.

Vær realistisk

Velg turlengde og område etter hva man har lyst til og hva form og kondisjon kan holde til.

Øvelse gjør mester - tren før ferien!

Kom i form, prøvepakk utstyr og bagasje så vet du litt mer om hva du begir deg ut på. Planlegg hviledager.

Gjør noe annet enn å sitte på sykkelen.

La bena få hvile og opplev litt av hva hva du har rundt deg.

Vær og vind

Det blåser ofte fra vest, så planlegg gjerne turen slik at du har medvind på det meste av veien.

Offentlig transport

Du kan ta med sykkelen på de fleste tog i Danmark, under forutsetning at du kjøper en sykkelbillett. Som regel har du også lov å ta med sykkelen på bussen.

Utstyr

Sykkelen

Tursykkel er det beste valget. Veistandarden kan variere litt så moderat brede dekk er det beste å sykle med. En sykkel med utvendig gir har ofte flere girvalg og gjør det enklere for deg på sykkelturen. Husk å sjekke sykkelen i god tid før avreise, skift ut alle slitte deler.

Sykkelvesker

Det lønner seg å fordele bagasje på sykkelen fremfor å bære den største lasten på ryggen. Sykkelvesker sitter godt på sykkelen og gjør det enklere å styre sykkelen.

Sykkelhenger og tandemsykkel

Sykkelhenger kan være et alternativ hvis man sykler med små barn eller har mye bagasje. Sykkelhenger kan leies mange steder i Danmark, og det kan være praktisk å velge en som er sammenleggbar. En annen god idé er å leie en tandemsykkel eller en halv-sykkel som kan festes bak en voksen sykkel for barn som nesten er store nok til å sykle selv.

Transport av barn på sykkel

Voksne over 15 år kan ha med opp til 2 barn under 8 år på sykkelen, i sykkelhenger opp til 2 barn uansett alder. Hengerens samlede vekt må ikke overstige 60 kg inkl. barn. Barn må alltid være forsvarlig fastspent, unntak er ved bruk av halvsykkel.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Pakkeliste:

Verktøy og reservedeler til sykkelen

- Lappesaker, dekkjern og sykkelpumpe
- Verktøy til skruer, bolter, gir og bremser
- Litt smøreolje + klut
- Eventuelt: ekstra bremsekabel, girkabel, eiker og verktøy til utskifting

Sykkelklær

- Sykkelhansker
- Sykkelbukser
- Superundertøy
- Vindtette overtrekksklær
- Skotrekk (slik at du holder skoene tørre)
- Sko med stiv såle
- Sykkelhjelm

Kart og brosjyrer

- Kart/GPS med sykkelruter
- Oversikt over overnattingssteder, campingplasser o.l.

Diverse utstyr

- Solkrem
- Sykkellys
- Vannflaske
- Sitteunderlag
- Presenning
- Lås til bagasjen

Kilde: visitdenmark.dk

Ta med sykkel på båten

Tilbud på båtreise til Danmark

Sykkel legges til når du bestiller reisen (der du velger kjøretøy). Er syklene festet i eller på bilen trenger du ikke å legge inn syklene i tillegg. Dersom du selv sykler om bord skal du også sjekke inn på bilinnsjekk.