Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Hvordan cruise i land tidenes bilferie?

Europa

Bilferie i Tyskland

«Eventyreren i deg gleder seg til bilferie i det sentral-europeiske landet – Europas hjerte, mens ditt indre luksusdyr er redd det ikke blir komfortabelt nok. Men, velger du riktig utgangspunkt, kan du få både i pose og sekk.»

Skrevet av EvokedSet

Visste du at du kan ta med bilen på Color Lines overfart til Kiel? Benytter du deg av denne muligheten får du den mest behagelige starten på bilferien du kan tenke deg. Under overfarten kan dere finne hvilepulsen i spa-anlegget eller leke dere i badeeldoradoet aqualand. Dere kan nyte måltider i kulinarisk toppklasse eller få pizza levert på lugar-døra. Det er opp til dere.

Det er i alle fall rikelig å ta seg til når dere vandrer mellom restaurantene, barene, taxfree- og motebutikkene og show loungen. Spørsmålet er vel om dere rekker å få med dere alt, før det er på tide å få seg en god natts søvn i en lekker lugar, gjerne med havutsikt.

Ferien

Den beste starten på bilferien

Vel fremme i Kiel våkner dere uthvilt med Tyskland for deres føtter, som bare venter på å bli utforsket av akkurat dere. For ferierer du med bilen, har du det frieste utgangspunktet for ferieopplevelser på veien.

Bilferiens åpenbare fordel er nettopp muligheten til å velge strekkene og stoppene, akkurat som det passer dere. Noen ganger er en spektakulær dyrepark mål for dagen. Andre ganger er det bare et iskremstopp som skal til for å motivere den smått humørsyke sjefen i baksetet til å fortsette ferien sammen med dere.

Tyskland for dine føtter

Uansett om det er badeboltring langs den tyske riviera, mystikken i den gamle østblokken eller det ville kulturlivet i vest som frister mest – alt er tilgjengelig fra Kiel med bil.

Hjemme i vårt furet værbitte er vi vant med langstrakt geografi. Kjøretiden mellom for eksempel Oslo og Trondheim ligger på omtrent sju timer. Moseldalen med sine hvitviner for feinschmeckere og Disney-aktige slott, ligger i omtrent samme avstand fra Kiel

Garmisch Partenkirchen

Spanderer dere 10 ½ time kan dere besøke Garmisch Partenkirchen. Her kan dere et vandre rundt i den sjarmerende alpebyen mens dere puster inn frisk fjelluft. Hvis over ti timer i bilen virker overveldende, kan overnattinger underveis i både hansabyen Bremen og bayerske Nürnberg – begge med sine vakre «gamlebyer» – anbefales. Universitetsbyen Heidelberg ved bredden av elven Neckar, kan nås på 7 ½ time fra Kiel. Byen anses som en av Tysklands vakreste og kan friste med nydelig klima og åpne torg og plasser som nesten minner litt om de italienske «piazza».

Og, så er det über-kule, mangfoldige og kulturelle Berlin – i behagelig fire timers avstand fra Kiel. Det er altså god grunn til å ikke haste igjennom Tyskland. Med sine slott, fornøyelsesparker og historiske landemerker er landet et eventyr i seg selv.

Alt er litt annerledes i det kjære utlandet. Skiltene, godteriet, hodeplaggene, og ikke minst naturen. Så hold av bagasjeplass til telt og soveposer – plutselig byr ferden på en naturperle hvor dere bare må slå leir den ene natten. Det kan fort bli en minneverdig avveksling fra tradisjonelle overnattingssteder.

Huskeliste bilferie

Har dere med dere alt dere trenger til ferien? Det kan være greit å dobbeltsjekke alt før bilferien starter

Sjekk denne huskelisten før bilferien

  • Er bilen i orden? Er varseltrekant og refleksvest på plass? Har du riktig lufttrykk i dekkene. Har du tatt siste EU-kontroll? Sjekk også om det er lenge siden bilen var på service, så du er helt sikker på bremsene er i orden. Du kommer til å trenge dem når du skal svinge av fra autobahn.
  • Pakk fornuftig. Den åpenbare oppfordringen er å unngå løse gjenstander i bilen, de kan bli livsfarlige prosjektiler ved bråstopp eller krasj. Glem heller ikke å pakk det tyngste nederst og i midten av bilen, slik at vekten på hjulene blir jevnt fordelt. Kun lette ting skal oppi skiboksen.
  • Husk pass til alle reisende
  • Kredittkort. Nei, dette er ikke en oppfordring til å shoppe mer enn du har råd til. Kredittkort er faktisk det mest fornuftige å betale med i utlandet av en helt annen grunn: Blir du svindlet hjelper kredittkortselskapet deg, og du har mye større sjanse til å få pengene tilbake.
  • Medisinpute. Kjærkomment når uhellet er ute.
  • Reiseforsikring. Har du ikke dette gjennom jobben, må du tegne en før dere drar.
Moro underveis

Ingen er bedre til å dyrke forventninger enn barna, så mens dere kjører fra sted til sted kan dere lese dere opp på opplevelsene som venter dere. Mobildata koster gjerne ikke noe mer i Europa enn hjemme, så du kan trygt la Google være din reisevenn.

Når dere først er har skjermtid er jo bilferien som skapt for å pløye ny mark i Pokemon Go, Ingress eller andre lokasjons-baserte spill. Andre foretrekker kanskje den analoge klassikeren «Mitt skip er lastet med». Eller kanskje bilbingo? Alle velger hver sin farge og får poeng for hver gang dere møter en bil med sin farge. Førstemann til ti får én is mer enn de andre den dagen.

Myk landing

Øst, vest, hjemme best. Etter mange tilbakelagte mil er det kjærkomment å avrunde bilferien med et behagelig cruise. Det rammer inn de ferske ferieminnene og gir dere akkurat den myke landingen dere trenger etter transportetappen hjemover. Kanskje rakk dere ikke alt på cruiset i starten av ferien? Nå kjenner dere skipet bedre og kan lettere prioritere å gjøre det dere likte best – eller ikke rakk.

Men husk, billettene rives raskt vekk. Skal du sikre deg de beste billettene, er det lurt å være tidlig ute med bestillingen.