Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Opplev Kosterøyene hele året

Vakre strender, blått hav og blankskurte svaberg. Utenfor Strømstad ligger et fantastisk øyrike som er verdt en reise uansett årstid.

Vil du ha et godt helgetips? Ta deg en dagstur til Kosterøyene utenom sesongen! Her er skjærgårdsidyllen intakt selv om sommeren er over. Til fots eller på sykkel opplever du det vakre kystlandskapet i rolig tempo og kan virkelig nyte naturen rundt deg. 

TRILL I EGET TEMPO: En sykkeltur på Koster gjør underverker for kropp og sjel.

Dagstur med sykkel

Å komme seg hit er enkelt. Color Hybrid har daglige avganger fra Sandefjord til Strømstad, og overfarten tar bare 2,5 time.  

Om bord kan du nyte en deilig frokost i en av våre restauranter, og kanskje vil du gjøre noen gode kjøp i våre taxfree-butikker også.

SYKKELPARADIS HELE ÅRET: Hver årstid har sin egen sjarm på Kosterøyene.

Kl. 0930 er du vel fremme i Strømstad, og fergen til Kosterøyene er enkel å finne. Den går hele året med avgang fra Norra Hamnen, som ligger en kort gåtur unna Color Line-terminalen. Ønsker du å ta med deg et turkart før båten legger fra kai, finner du det på turistkontoret, som ligger rett ved siden av Kosterbåtene. 

Sykkelleie finnes både i Strømstad og på Sydkoster. Ønsker du å leie el-sykkel eller el-bil er det også tilgjengelig for deg som skal tilbringe dagen på Kosterøyene. 

LETT Å FINNE: Det tar maks 10 minutter å gå fra Color Line-terminalen til Kosterbåten i Norra Hamnen. Foto: Jonas Ingman

Sjeldne naturperler

De idylliske Kosterøyene ligger i havgapet mellom Norge og Sverige og består av mange hundre små holmer og øyer. Kosterbåten tar deg med til de to største av dem; Nord- og Syd-Koster.

Området er både en del av Bohusläns største naturreservater og ligger midt i Kosterhavets nasjonalpark. Øyene kan skryte av å ligge i et av Sveriges mest solrike områder med milde vintre og varme somre.

Hvert år får de 300 fastboende besøk av flere tusen ferierende nordmenn og svensker i høysesongen i juni, juli og august. Da yrer det av liv på hotellene, i båthavnene og på turveiene.

Men om høsten og på vårparten går alt i et roligere tempo, og naturen på de bilfrie øyene kan nytes i ro og fred. 

På dagstur kan du rekke å se både Nord- og Sydkoster, eller velge å gå på oppdagelsesferd på en av dem.

IDYLLISK BÅTTUR: Klar luft, måkeskrik og duften av ramsalt sjø møter deg allerede på den 50-minutters fergeturen. Foto: Åsa Dahlgren

Nordkoster

Nordkoster er den minste øya, og strekker seg over 4 km². Landskapet er vilt og vakkert, og består av en blanding av skog, lyngheier, svaberg og strender.

Via et stort nettverk av stier og grusveier kommer du deg lett rundt over hele øya. Den nordligste delen er bare tilgjengelig til fots, men i sør kan du både sykle og gå på vandretur.

På Nordkoster er det lett å nyte landskapet i fulle drag og alt du hører er fuglekvitter og dunk-dunk-lyder fra fiskebåter i det fjerne. 

POPULÆRT UTKIKKSPUNKT: På Nordkosters høyeste topp, Högen, finner du to restaurerte fyr fra 1850. Foto: Getty Images

Tur til Högen

Fra fergestoppet Västra bryggan kan du ta den merkede stien opp til øyas høyeste topp, Högen. Her ligger to nyrestaurerte fyr som er verdt en titt. En fantastisk utsikt lokker også, og på en god dag kan du se helt til Færder fyr. Solnedgangene kan være spektakulære herfra, særlig om høsten.

Vil du utforske begge øyene tar du enkelt fergen over det smale sundet fra Västra bryggan på Nordkoster til Långegärde på Sydkoster.

VILLSAUSAFARI: Kulturlandskapet blir holdt i balanse med sau som beiter i fjæra.

Sydkoster

Sydkoster fascinerer fordi natur og kultur er tett knyttet sammen. En blanding av åpne enger, beitemark og vakre strender finner du her, side om side med flere hoteller, restauranter og butikker.

Sveriges største koloni av sel holder til på holmer og skjær rett utenfor, og mange sjeldne sjøfugler hører også hjemme her. 

POPULÆR GJEST: Sveriges største koloni av sel og sjeldne sjøfugler finner du i Kosterskjærgården. Foto: Jonas Ingman

De mange grusveiene er supre å sykle på, og det flate terrenget gjør det lett å trille rundt hele øya i løpet av noen timer. Underveis møter du kanskje beitende villsau i fjæra eller ser sel som leker seg i vannet utenfor. 

Fordi rekefisket alltid har vært viktig i Kosterhavet kan du ofte få tak den ferskeste fangsten i fiskebutikken på Sydkoster. Stikker du innom der anbefaler vi å smake på den lokale spesialiteten røkt reke. Det er en delikatesse!

Er du opptatt av blomster kan en vårtur til Sydkoster være tingen, for her finnes store enger med blomstrende orkidéer i all sin prakt.

GRATIS MORO FOR HELE FAMILIEN: Naturum Kosterhavet på Ekenäs brygge på Sydkoster er et helårsåpent besøkssenter for Kosterhavets nasjonalpark. Foto: Jonas Ingman Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Naturum på Sydkoster

Reiser du med barn så husk å ta turen innom Naturum på Ekenäs. Det er et flott besøkssenter for Kosterhavets nasjonalpark hvor både barn og voksne kan tilbringe noen hyggelige timer sammen. Her lærer dere om eksotiske vekster og dyr som finnes i havet rett utenfor. I tillegg kan dere ha det gøy med interaktive aktiviteter. Ta på sjøstjerner, fisk og skjell i klappakvarium, eller titt i mikroskop for å studere egne funn fra fjæra. 

PANORAMAUTSIKT: Valfjället er Sydkosters høyeste punkt, og her ser du over til Norge og kan beskue hele Kosterskjærgården. Foto: Getty Images

Tur til Valfjället

Å komme opp på Sydkosters høyeste fjell, Valfjället, er enkelt. Det går nemlig trapp opp hit med 101 trappetrinn. Den starter like ved kirken, så får du øye på kirketårnet er du på rett vei. På toppen får du verdens beste belønning i en formidabel utsikt! Du ser over til Hvaler i Norge og kan beskue hele Kosterskjærgården.

ØKOLOGISK LUNSJ: Koster Trädgårdar har eget håndverksbakeri og serverer herlige boller og kaker i gårdsbutikken på Sydkoster. Foto: Tina Stafren

Koster Trädgårdar

Fra Valfjället er det ikke langt til Koster Trädgårdar. Et obligatorisk stopp for alle matinteresserte, og et perfekt sted å ta en kaffe og en matbit før hjemturen.

Duften fra det økologisk steinovnsbakeriet kjenner du allerede i lufta utenfor, så ikke glem å smake på deilig hjemmebakst her. Rekker du en tur innom den økologiske hagen og gårdsbutikken er det også verdt en titt. 

HAGEVANDRING: På Sydkoster kan du besøke den økologiske hagen hos Koster Trädgårdar. Foto: Stina Strafren

Overnatting i Strømstad

På slutten av dagen kan du gjerne ta deg tid til å stoppe opp litt, og lytte til lyden av bølgene som slår mot land mens du venter på fergen som skal ta deg med tilbake til Strømstad. Er du enig i at å være på Koster gjør underverker for kropp og sjel? Vi fikk i alle fall ny energi og humøret ble løftet flere hakk opp.

Har du god tid anbefaler vi å kombinere dagsturen til Kosterøyene med overnatting på Scandic Laholmen Hotel som ligger i perfekt gåavstand fra Kosterbåten. Hotellet serverer lokal, økologisk mat som endres med årstidene, og har et av Vestkystens beste kjøkken.  

OVERNATTING I STRØMSTAD: Scandic Laholmen Hotel ligger et steinkast unna bryggen hvor Kosterbåtene legger til. Foto: Jan Simonsson Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Opplev Kosterøyene hele året

Tilbud

Reiser til Sverige