Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Byferie tett på naturen

I Danmark kan du fint kombinere pulserende byliv med spennende naturopplevelser. 

Tar du turen til en av Danmarks sjarmerende byer, kan du glede deg over kultur, kunst og spennende attraksjoner, handle i små og store butikker, besøke spisesteder, puber og kafeer.  Men hvorfor ikke kombinere byferien med naturopplevelser vi nordmenn ikke er vant med her hjemme – mulighetene er nemlig mange, bare se her:

Naturopplevelser ved Aalborg

Den grønne by ved Limfjorden

Aalborg har det meste; en spennende havnefront, spektakulær arkitektur, handlegater, shoppingsentre og et yrende folkeliv. Denne grønne byen ved Limfjorden er full av fristelser for de som vil kose seg på kafeer, puber og restauranter. Danmarks fjerde største by tilbyr et vell av opplevelser; dyrepark, museer, markeder, tårn og kirker. Aalborg har noe for enhver smak, og for alle aldersgrupper – med beliggenhet midt i idylliske Nordjylland, omringet av vakker natur.

Egholm – Limfjordens perle

Fem minutters ferjetur fra Aalborg sentrum ligger øya Egholm, en naturperle av de sjeldne. Å gå i land på den lille øya er som å komme til en annen verden. Egholm er seks kvadratkilometer stor, og har rundt 50 innbyggere. Øya er flat som en pannekake; det høyeste punktet er 1,5 meter over fjorden.  Å sykle på øya er derfor perfekt, det er bare å følge Gul rute så kommer du Egholm rundt. Ved ferjeleiet finner du et infohus med plansjer som forteller om øyas landskap og om dyre- og plantelivet. Egholm har flere sjeldne og truede planter. Like ved ferjeleiet ligger Egholm Strand.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Rebild Bakker og Rold Skov

Snør på deg vandreskoene og nyt dagen på en av de mange merkede vandrerutene i Rold Skov. Ruten Rebild Bakker, som ble innviet for tre år siden, har satt ny standard for vandreopplevelser i Danmark. Den knapt 11 kilometer lange ruten er den første i Danmark som ble sertifisert som Kvalitetssti av Dansk Vandrelaug og som Premium Vandrerute av Deutsches Wanderinstitut. Turen gir en smak på det beste Rold Skov, Danmarks største skogsområde, har å by på. Skogen er trolsk og vakker, og her ligger Rebild Bakker, som ble formet av den siste istid.

Avstand

Rebild ligger ca 30 kilometer sør for Aalborg.
Det er fint å starte turen ved Rebildporten, inngangen til Rebild Nasjonalpark.

Thy Nasjonalpark

En sykkel- eller vandretur i Nationalpark Thy er en spesiell opplevelse. Gjennom hele området er det merkede stier. Her er mange sjeldne dyr og planter, og området har en helt spesiell kulturhistorie. Nationalpark Thy er Danmarks første nasjonalpark, og strekker seg helt fra Hanstholm i nord til Agger i sør. I parken ligger Danmarks eneste fuglefjell, Bulbjerg. Dette er hjemsted for mange forskjellige fuglearter. Bulbjerg er også Jyllands eneste klippe med en høyde på 47 meter over havet. Bulbjerg er for øvrig i konstant nedbrytning av Vesterhavets voldsomme bølger. Midt i nasjonalparken ligger Lodbjerg Fyr, og fra dette 35 meter høye fyrtårnet er det fantastisk utsikt.

Avstand

Tar rundt halvannen time å kjøre fra Aalborg sentrum til nasjonalparken.

Rubjerg Knude. Foto:BoValentino/Getty Images

Rubjerg Knude

Ta turen til Rubjerg Knude ved Lønstrup, en imponerende vandreklit. Her står verdens eneste tilsandede Fyr, Rubjerg Knude Fyr, en av Nordjyllands største turistattraksjoner. For et par år siden ble fyret flyttet 70-80 meter vekk fra stupet der Vesterhavets bølger stadig spiser seg innover land. Den helt spesielle redningsaksjonen er omtalt verden over.  Fyret ble bygget i 1899 på en moreneklippe, 60 meter over det brusende havet, 200 meter fra sjøen.

Sandflukt og bølgenes kontinuerlige appetitt på klittene ble etter hvert fyrets skjebne. I 1968 ble fyret tatt ut av drift, og i 2002 var bygningene tilknyttet fyret begravd i sand – samtidig som havkanten kom nærmere og nærmere. Erosjonen i området er cirka to meter per år.

Avstand

Det tar en snau time å kjøre fra Aalborg til Rubjerg.

Naturopplevelser i Skagen

Himmel, hav og vakker natur

Skagen, Danmarks nordligste by, har i flere generasjoner tiltrukket seg malere, forfattere, bohemer, livsnytere – og turister. Det spesielle lyset er som en magnet. Spesielt er det også med alle de karakteristiske gulkalkede husene med røde takstein, de hyggelige fiskepakhusene i havna, restaurantene, de mange små og spennende butikkene, galleriene og kunstmuseene. Skagen er rik på historie og kultur, og naturen omkring byen er fantastisk. Skagen er et ideelt sted for avkobling – og for å nyte dansk natur.

Tur i Skagen Klitplantage

Skagen Klitplantage ligger vakkert til mellom Kattegat og Skagerrak – og her finner du  Sct. Laurentius kirke, i dag kjent som Den Tilsandede Kirke. Den ble bygd på 1300-tallet, i Middelalderen. Etter en rekke sandstormer, beordret kongen den nedlagt i 1795. I dag står kirketårnet igjen, men avmerkinger viser hvor enorm kirken egentlig var. I området er det flotte turstier.

Råbjerg Mile – Danmarks Sahara

Råbjerg Mile, sørøst for Skagen, er Europas største vandreklit, og flytter seg 15 meter mot øst hvert år. Den kvadratkilometer store sanddynen er en av Danmarks mest kjente, naturskapte severdigheter og er et imponerende syn. Milen kalles Danmarks Sahara og består av rundt fire millioner kubikkmeter vandrende sand og har en høyde på opptil 40 meter. Fra toppen er det en fantastisk utsikt. Råbjerg Mile ligger i Bunken Klitplantage, og her er det tilrettelagt for flere fine vandreturer.

Avstand

Råbjerg Mile ligger 16 kilometer fra Skagen.

På historiske stier

Nordsøstien er en del av et internasjonalt prosjekt hvor målet er å etablere vandreturer på gamle og historiske spor. Over hele Danmark er det ruter som inngår i Nordsøstien. Den nordligste delen av stien går fra Skagen og sørover. Vil du ha en lang tur, vandrer du fra Skagen til Hirtshals, turen går i variert terreng; klitplantasjer, heder, våtområder og langs Vestkystens brede sandstrender. Underveis står det informasjonstavler som forteller historie og gir tips om severdigheter. Anbefalt: Den 12 kilometer lange vandreturen langs stranden fra Skagen sentrum til Hulsig Strand. Herfra går det tog tilbake til byen.

Aarhus

Danmarks nest største by

Aarhus er Danmarks nest største by, her finner du alt hva hjertet kan begjære av butikker; designforretninger, moteforretninger og kjøpesentre. Aarhus er også en kulinarisk hovedstad, og flere av byens restauranter har Michelin-stjerner.

Latinerkvarteret og Åboulevarden er kjent for sitt yrende liv med kafeer og restauranter. I Aarhus ligger også de kjente museene Aros, Den Gamle By og Moesgaard Museum. Aarhus har klart å kombinere storbyens kvaliteter med en småbys sjarm.  Det er ikke uten grunn at den verdenskjente reiseguiden Lonely Planet plasserte Aarhus på toppen av listen av hotteste reisemål. Men Aarhus har mer enn urbane opplevelse å tilby – eventyrlige naturlandskaper ligger rett rundt hjørnet!

Den Uendelige Bro

Ta turen til Marselisborgskoven, et skogbelte på sju kilometer som ligger langs kysten. Terrenget er kupert og vakkert. I den nordlige delen av skogen ligger Marselisborg Slot, Marselisborg Mindepark, Forstbotanisk Have, Marselisborg Dyrehave og Ballehage Strand, hvor det er deilig å bade. Like ved stranden ligger badebroen Den Uendelige Bro – den er 60 meter i diameter, 2,4 meter bred og 188 meter i omkrets. Broen er fra Aros-utstillingen Sculpture by the Sea i 2015. Kunstinstallasjonen er laget av arkitektene Niels Povlsgaard og Johan Gjødes.

Avstand:

Ligger 4 kilometer sør for Aarhus sentrum

Himmelbjerget var tidligere kjent som Danmarks høyeste punkt med sine 147 meter over havet.

Himmelbjerget

Søhøjlandet i Skanderborg er kjent for sine høye åser. Her kan du blant annet bestige Himmelbjerget og Ejer Bjerge. Himmelbjerget var tidligere kjent som Danmarks høyeste punkt med sine 147 meter, men skal du på den høyeste toppen må du til Ejer Bavnehøj og toppen Møllehøj (170,86 meter over havet). Det er en rekke merkede vandreruter i området rundt Himmelbjerget; alt fra mindre rundturer til den 52 kilometer lange Himmelbjergruten – en tur rundt Himmelbjergsøerne. Informasjon om vandrerutene finne du på udinaturen.dk.

Avstand:

Det tar ca 40 minutter å kjøre til Himmelbjergområdet.

Karlby Klint

Ta på deg gode sko og besøk Karlby og Sangstrup Klinter – et flott utfluktsmål for hele familien. De to klintene – klipper som det heter på norsk – henger sammen og er et spektakulært syn med sin høyde på 17 meter. Ved Karlby Klint er det en mengde fossiler. Flere steder finnes det kanonkulehull, det sies at de stammer fra Englandskrigene.

Avstand:

Ligger nord på Djursland og det tar ca en time å kjøre.

Båtreise og overnatting

Hotell i Danmark

Les mer om Aalborg, Skagen og Aarhus her. Bestill overnatting og båtreise med SuperSpeed fra Larvik eller Kristiansand til Hirtshals.