Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Nord-Tyskland rundt med elbil

På oppdrag av Tysklands Nasjonale Turistkontor reiste to nordmenn på elbilferie
gjennom Nord-Tyskland. Begge er opptatt av miljøvennlig reise og ville
se om en miljøvennlig tur til Tyskland er mulig. Her kan du lese om deres
erfaringer og tips til en mer bærekraftig ferie til Tyskland.

Nord-Tyskland byr på fantastiske steder, og det beste av alt er at de ligger bare en biltur unna! Berlin og Hamburg er kjente reisemål for mange nordmenn, men mindre kjent er kanskje Autostadt, Göttingen og Celle. God tilgang på ladestasjoner og fravær av rekkeviddeangst gjorde dette til en drømmetur.

Reiseruten vår var ambisiøs, men verdt hver eneste mil tilbakelagt. På én uke hadde vi planlagt turer til Lübeck, Berlin, Göttingen, Autostadt, Celle og Hamburg. Dette var en uke fylt med kultur, historie, flotte mennesker og deilig mat og drikke.

Man kan velge å kjøre hele veien, men vår reise starter i Oslo, rettere sagt om
bord på Color Line. På drøye 20 timer kom både vi og bilen oss til Kiel. Dette er ikke bare tidsbesparende, men det er også en behagelig start der vi kunne nyte god mat og drikke og legge de siste planene for reisen. Siden denne reisen skulle være så bærekraftig som mulig, valgte vi å regne ut utslippene og så kompensere de via www.myclimate.org.

Lübeck – “Hansabyenes dronning”

Lübeck var vårt første stopp på rundturen i Nord-Tyskland, og vårt første
ordentlige møte med landet. Byen er perfekt å oppleve på sykkel og det
finnes muligheter for å leie en for noen timer. Lübeck, eller “Hansabyenes
dronning”, som den kalles, har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1987,
så her er mulighetene mange for å ta inn historisk arkitektur.

Sentrum i Lübeck ligger på en øy omringet av elven Trave. Det gjør at byen ikke bare kan oppleves til fots, men også fra båt!

Våre beste tips

Sentrum i Lübeck ligger på en øy og kan oppleves til fots, på hjul eller til vanns. Det går hyppige båtturer på elven og disse gir et fint overblikk over byen. Holstentor, de fem kirkene og rådhuset er alle bygg du er nødt til å se, og shopping i de lokale, familiedrevne butikkene i Hüxstraße og Fleischhauerstraße er verdt å få med seg. Det er obligatorisk med et stopp hos legendariske Café Niederegger, hovedkvarteret til den berømte Niederegger-marsipanen, flere ganger kåret til en av de beste og vakreste kafeene i Tyskland. Et besøk på det europeiske Hansamuseet er også verdt å få med seg.

Det mangler ikke på gode matopplevelser i Lübeck. Vi testet tradisjonell
nordtysk “Fischbrötchen”, et smørbrød med fisk for en lett lunsj. Middagen tok vi på historiske Schiffergesellschaft. Dette har vært sjøfarernes tilholdssted siden 1535 og her får du det du måtte ønske av tradisjonell, tysk mat. Andre steder du kan prøve er Nitsche, som kombinerer mat med yoga og co-working, eller det familiedrevne bakeriet Café Marae. Vår første kveld i Tyskland tok vi inn på det lille boutiquehotellet Die Reederin. Det koselige hotellet huset i 150 år et rederi, noe interiøret fortsatt bærer preg av. De serverer nydelig, hjemmelaget frokost hver dag og har flere rolige oppholdsrom spredt utover i etasjene.

Berlin

Vi får aldri nok av Berlin! Uansett hvor mange ganger man besøker byen finner du alltid noe nytt. Berlin er en bærekraftshovedstad, og det var veldig gøy å se hvor mye bærekraftig turisme preget byen.

I Berlin ble vi med Green Bike Tours Berlin på en rundtur i byen. Turen viser turister Berlins mange bærekraftsinitiativer. Første stopp var ved Heilig-Kreuz-Kirch.

Våre beste tips
Vi brukte en hel dag i Berlin på sykkelsetet. Siden byen ikke har et etablert sentrum er sykkelen en veldig fin måte å komme seg rundt på, samtidig som du får sett byen. Det finnes flust av sykkelutleiere om du vil legge opp ruten selv, eller du kan bli med en guide på en rundtur. Vi kunne skrevet en hel bok om aktivitetene du bør sjekke ut i byen, men for alle som er interessert i bærekraftig byutvikling, anbefaler vi å sette av tid til å oppleve Holzmarkt 25, Berlins nyeste bydel og byhagen Prinzessinnengärten. Tempelhof, byens gamle hovedflyplass er også verdt et besøk. Her spilte vi en runde minigolf på baner laget fra deler av den tidligere flyplassen. 

Den grønne bølgen setter også preg på byenes restauranter, og vi fråtset i deilig, grønn mat. Vi gikk for en vegansk lunsj på Kiez Vegan. Her finner du et stort utvalg og garantert noe som passer din smak. På kveldstid hadde vi i forveien bestilt bord på Nobelhart & Schmutzig, en restaurant med én Michelin stjerne og kun lokale råvarer. Vi testet også Katz Orange, hvor de serverer lokale råvarer med en sør-amerikansk vri. Eller du kan sjekke ut Bonvivant Cocktail Bistro, hvor de kun serverer grønnsaker, både i mat og drinker! Det skal godt gjøres å være i Berlin uten å teste utelivet og her finnes det utallige spennende konsepter. Uansett hva du er på utkikk etter er vi sikre på at du finner noe som passer deg.

I Berlin overnattet vi på Hotel Almodóvar, et vegansk hotell i Friedrichshain. Hotellet har en egen spa-avdeling, og vi fikk badstu på rommet. Det var kjærkomment etter en lang dag på sykkelen. Frokosten serveres i hotellets egen bistro, Bistro Bardot, hvor alt er vegansk og gir en god start på dagen!

I Berlin brukte vi en hel dag på sykkel gjennom byen. Sykkelen passer veldig bra i byen – som ikke har et etablert sentrum!

Göttingen

Göttingen er absolutt ikke et reisemål de fleste tenker på eller kjenner til. Det gjorde i hvert fall ikke vi, men dette er en kjempespennende by. Göttingen er blant annet hjem til verdens første moderne universitet, har Tysklands reneste luft og er en foregangsby når det gjelder bærekraft. Man vil for eksempel raskt merke av det er veldig mørkt på kveldene. Dette skyldes at gatelyktene slås av på nattestid for å spare strøm.

Göttingen er hjem til verdens første moderne universitet og akademia står fortsatt høyt i byen. En fjerdedel av byens innbyggere er faktisk studenter ved universitetet.

Ting å gjøre
Vi hadde med oss en guide rundt i byen for å lære mer om Göttingens rike historie. Her lærte vi mye om hvordan historien til universitetet og hvordan byen har klart å holde på stempelet som et hjem for kunnskap. Ta en gåtur der bymurene en gang lå, men som i dag er en gangsti omringet av grønne trær, eller ta en tur innom Contigo – byens produsent av fairtradekaffe. 

Vårt aller beste tips fra Göttingen er å besøke en av de botaniske hagene. Den eldste ligger midt i sentrum, har 8 000 planter fra hele verden og en egen kafé som gjør seg veldig godt etter en dag med mye vandring. Vi anbefaler også å sjekke ut universitetsbiblioteket, Tysklands største bibliotek med over ni millioner medieenheter!

Göttingen har ikke bare én, men to botaniske hager. Den minste, i sentrum, er under oppussing, men klarer allikevel å holde 8 000 ulike plantearter på området.

Vi hadde på forhånd bestilt bord på Restaurant Boccadoro, en fantastisk gastronomisk opplevelse. Skulle det friste med noe lettere har Cafe Kollektiv Kabale et godt utvalg av veganske retter, eller du kan prøve ut den lokale maten på Zum Szultenburger.

Det ganske nye hotellet Freigeist ble vårt hjem for natten. Hotellet ligger rett ved siden av togstasjonen, kun en kort gåtur fra sentrum. Hotellet har heller ingen minibarer på rommene. Det har de gjort bevisst for å ikke bruke unødvendig strøm.

Autostadt

Autostadt var definitivt et enormt høydepunkt for oss på turen. Stedet er i utgangspunktet et utleveringssted for Volkswagen, men har klart å omskape seg til noe som ligner en fornøyelsespark. Og selv om du ikke har en voldsomt sterk bilinteresse kan vi trygt si at det trenger du ikke for å trives på Autostadt. Det eneste du trenger er en hel dag for å virkelig oppleve området.

Uteområdet på Autostadt er enormt og utformet som en stor park, med en elv, flere åpne sletter og steder for å slappe av. Finner du eplehagen på området?

Ting å gjøre
Autostadt har alt du kan tenke deg innen bilverden, og litt til. Det er nesten vanskelig å trekke frem noen få ting å gjøre her, da hele stedet bare må oppleves. Vi gikk gjennom bilmuseet, prøvekjørte en bil i trapp og vann, og besøkte paviljongene til en rekke ulike bilmerker. Parken har også en egen etasje for bærekraft, hvor vi lærte om hvordan vi kan gjøre avtrykkene våre mindre, og hvordan elbilene egentlig fungerer. Trenger du en pause kan du også se om du finner eplehagen gjemt på området!

Inne på bilmuseet kan du lære mer om innovasjonene som har drevet bilindustrien fremover, fra starten til i dag.

Med åtte ulike spisesteder med hvert sitt konsept, var det ikke enkelt å bestemme seg for et sted å spise. Vi endte til slutt på Lagune, en buffetrestaurant med egen bar og is-bar. Det skal sies at før middagen var vi også innom bakeriet og fikk servert noen hjemmelagde kaker, med kaffe brent i deres egen kafé. 

Parken har et Ritz Carlton hotell inne på selve området, men vi valgte å kjøre et stykke videre til Courtyard by Marriott i Wolfsburg. Hotellet samarbeider med et badeland like ved, som kan være en god nyhet om du reiser med barn. Courtyard har også sitt eget treningsanlegg, så her foreslår vi noen løperunder på området og om sommeren kan du bade i elven fra hotellets egne strand.

Celle

En dag i Celle er som å gå rundt i et eventyr av brødrene Grimm. Slottet rett utenfor bykjernen er omringet av vann, og husene i byen er fargerike og fulle av utskjæringer som forteller om tidligere eiere. Vi elsket de små, tradisjonelle delikatessebutikkene rundt om i byen, og det faktum at byen i 2017 ble kåret til Nord-Tysklands første bærekraftige destinasjon.

Sentrum i Celle er som et lite eventyr, med arkitektur bevart helt fra 1200-tallet. På noen av husene kan du også lese hvem som har eid huset og hva de drev med.

Ting å gjøre
Celle er en ganske liten by med mye historie, noe du vil oppdage det sekundet du ankommer. Vi startet med en liten omvisning på Celle slott, som er et imponerende skue også i dag. Selv med liten tid i byen rakk vi å gå gjennom sentrum, besøke de små, lokale butikkene og lære en god del om hvordan de levde i den lille byen før i tiden.

Kapellet inne i slottet i Celle er stengt av for å bevare kunsten inne i rommet. Derfor er fargene og utskjæringene så klare, også i dag!

I Celle hadde vi med oss en guide store deler av tiden, og hun tok oss med på Martas restaurant. Restauranten ligger midt i sentrum av byen og serverer tradisjonsmat basert på lokale mattradisjoner og råvarer.

Hamburg

Hamburg var den andre storbyen vi besøkte på turen. Havnebyen har lang historie, men er i stadig utvikling. Ved vannkanten finner du et helt nyetablert område som blant annet huser konserthuset Elbphilharmonie, en mengde restauranter og kulturtilbud. Bydelen St. Pauli kan minne om Berlin og er et godt alternativ til hovedstaden om du vil ta deg en fest, eller du kan leie deg en kajakk og padle opp elven Alster.

Elbphilharmonie i Hamburg åpnet så sent som 2017 og byr på en fantastisk utsikt over byen og havnen på andre siden.

Ting å gjøre
Hamburg er en by som virkelig har alt, og på vår korte tid i byen rakk vi å se Elbphilharmonie, kulturgaten Reeperbahn, havnen og den kjente badestranden Elbstrand. Havnebyen byr på et bredt spekter av aktiviteter og severdigheter. Men det mest givende du kan gjøre her er nok å bli med og rydde elven, rett fra kajakken. Søndag morgen leide vi oss en kajakk, padlet oppover elven og ryddet den for søppel. Ikke bare var det en fin padletur, den var også til nytte.

Blankenese er bydelen på toppen av Hamburg. Kommer du fra stranden er det en trapp med 5000 trinn opp til denne utsikten, tar du utfordringen?

Restauranten Hobenköök i Hamburg er definitivt et høydepunkt fra turen. Nede ved en eldre del av Hamburgs havn ligger stedet som, i tillegg til å være restaurant, er et levende fiskemarked. Dagens fisk var helt nydelig, men selv om du ikke drar dit for en matbit, bør du i det minste ta turen for å sjekke ut det særegne markedet innerst i lokalet.

Vi overnattet på Scandic Hotel Emporio, midt i byen. Det store hotellet er kjent for å ha huset over 600 para-utøvere på én gang, og mener det ikke er noen andre hoteller i Tyskland som har kapasiteten, eller utformingen, til å kunne gjøre det samme. I tillegg har de elbil ladestasjoner i garasjen.

Noen ekstra tips til elbilferien

Parkeringsskive og parkeringshus

Parkering er ingen problem på bilferie i Tyskland. Alle byer har parkeringshus og gateparkering med plass til de fleste, men gateparkeringen krever ofte at du har parkeringsskive. Om du ikke allerede har, ta med én, eller ta i bruk parkeringshusene i byen.

Taxi og kollektivtrafikk

I de store byene er kollektivtilbudet ganske godt, og det er en fin måte å komme seg rundt på. Bruker du buss eller trikk vil du også få se noe av byen på veien. Dersom du ikke vil bruke tid på å sette deg inn i et helt nytt system er taxien også et godt alternativ. Engelskkunnskapene i Tyskland er varierende, og det kan være et tips å få hotellet til å bestille for deg.

Apper og ladestasjoner

Selv om du er typen som tar alt på sparket kan det være lurt å sjekke dagens rute før du setter deg bak rattet. Det er ikke mangel på ladestasjoner, men for å sikre at du ikke slipper opp for strøm kan det være lurt å laste ned Chargemap. Da kan du se akkurat hvilke ladestasjoner de har der du befinner deg, og på strekningen du skal kjøre.

Når du først har stoppet for å lade foregår det meste på tysk, som i resten av landet. Derfor kan det være lurt å ikke bruke QR-kodene, men å laste ned appen tilknyttet ladestasjonen i stedet. Der får du informasjon på engelsk og en enkel oversikt over utgiften i etterkant.

Bestill reise til Tyskland