Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Gode naturopplevelser i Nordjylland

Nordjysk natur veksler mellom det barske og milde, det vakre og brutale – avhengig av årstiden. Felles for opplevelsene er at man kan nyte det hele, senke skuldrene og samle krefter.

Grenen

Ytterst på Skagens Odde, Danmarks nordligste punkt, ligger Grenen. Her, på spissen av sandbanken, møtes Kattegat og Skagerrak. Bølgene fra hvert hav treffes her, det lager helt spesielle strømforhold som gjør det farlig å bade – men du kan gjerne stå med en fot i Kattegat og den andre i Skagerrak, det er lov. Grenen er også et yndet sted for fugleinteresserte, særlig om våren når rovfuglene trekker.

Råbjerg Mile

Danmarks Sahara, en miniørken på nesten én kvadratkilometer, ligger mellom Skagen og Frederikshavn. Sandområdet er Danmarks største vandreklit, og flytter seg 15 meter mot øst hvert år. Råbjerg Mile består av 3,5 millioner kubikkmeter sand og har en høyde på opptil 40 meter. Når du kommer til toppen har du en fantastisk utsikt – og skoene fulle av sand.

Bulbjerg

I Thy ligger Danmarks eneste fuglefjell, Bulbjerg. Dette er hjemsted for mange forskjellige fuglearter. Bulbjerg er også Jyllands eneste klippe med en høyde på 47 meter over havet. I fint vær er det panoramautsikt over til Hanstholm og Rubjerg Knude fyr. Bulbjerg er for øvrig i konstant nedbrytning av Vesterhavets voldsomme bølger.

Rold Skov

Rold Skov i Rebild er et av Danmark største skogsområde, og dekker et areal på nesten 80 kvadratkilometer. Skogen er trolsk og vakker, og her ligger Rebild Bakker, som ble formet av den siste istid. Rebild Bakker er også kjent for den årlige utendørsoperaen, i år er datoen 11. august. Rold Skov har flotte stier og gode muligheter for terrengsykling.

Vejlerne

Vadeområdet Vejlerne: mellom Thisted og Fjerritslev er Nord-Europas største fuglereservat, og et av Danmarks største naturreservater. Hvert år kommer tusenvis av fugle-entusiaster hit. Vejlerne er fredet, og det er et begrenset området man har adgang til, men på utsiktspunkter kan man danne seg et inntrykk av den unike naturen.

Lille Vildmose

Mindre enn en halv times kjøretur fra Aalborg ligger en bit dansk villmark – imponerende og uberørt natur. Dette er Danmarks største høymoseområdet på 20 kvadratkilometer, området byr på en rik flora og dyreliv. Her ligger Lille Vildmosecentret som formidler kunnskap om områdets dyr- og planteliv på en flott måte; bl.a. kan man fly som en kongeørn i en simulator!

Mors

Den dramatiske molerskrenten langs kysten nord på Mors er et syn. Den meste kjente molerformasjonen er Hanklit. Med høyde på 61 meter og mørke bånd av aske er den et dramatisk syn. Molerskrenten forteller den geologiske historie om verdens tilblivelse. Skrenten er et vitnesbyrd om 55 millioner års historie. Mange av funnene som er gjort av forsteinede dyr og fisk kan sees på Molermuseet.

Fisketrapp

16 kilometer fra Hirtshals ligger Bindslev Gl. Elværk, og her kan du se en av Nord-Europas fineste og beste fisketrapper. Fisketrappen ligger ved Uggerby Å, hvor det er mye laks og ørret. Er du heldig ser du kanskje fisk som vandrer opp trappen. Ved plassen som er naturskjønn, er det bord og benker.

Rubjerg Knude

Like ved Lønstrup ligger Rubjerg Knude, en imponerende vandreklit. Her står også verdens eneste tilsandede fyr, Rubjerg Knude Fyr. Fyret ble bygget i 1900 i en avstand på 200 meter fra kystkanten på en klippe 60 meter over havet. Ikke lenge etter at det ble oppført, begynte sandflukten – og i 1968 måtte fyret tas ut av drift. I 2002 var alle tilhørende bygninger begravd av sanden. Nå venter en på at fyret skal skli ut i havet, og det kan trolig skje om et par år.

Jyske Aas

Vil du ha topptur i vakker, dansk natur: Jyske Aas er et kupert høydedrag dannet av isbreer unders siste istid. Høydedraget strekker seg over 38 kilometer, og har en bredde på over to kilometer. 39 av bakketoppene her over 100 meter over havet, det høyeste er Knøsen med sine 136 meter. Jyske Aas går fra Dronninglund i sør til Østervrå i nordvest.

Rebild Bakker

Nasjonalparken Rebild Bakker er et område med lyngkledde bakker, kjøpt i 1911 av en gruppe amerikanere med dansk tilknytning. Rebild Bakker er ikke mindre enn et natureldorado, og nasjonalparken er arena for mange store kulturelle opplevelser. I sommer inviteres det til folkefest, ballet og opera i det grønne.

Nasjonalpark i Thy

Nationalpark Thy er Danmarks første nasjonalpark og den strekker seg helt fra Hanstholm i nord til Agger i sør. En sykkel- eller vandretur i Nationalpark Thy er en helt spesiell opplevelse. Du blir liten i parkens storslåtte natur, og her kan du se sjeldne dyr og planter. Området har også en spesiell kulturhistorie.