Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Ferien som gir deg ro i sjelen

Brede sandstrender, bølgende hav og lyse netter er den beste kuren mot hverdagens bekymringer.

Når du lar blikket vandre over Nordjyllands lange kyst og ser Kattegats glitrende overflate, eller Vesterhavets ville bølger, kan store problemer virke små. Omgitt av marehalm dykker du ned i den ene sanddynen etter den andre, utforsker de skjulte fordypningene eller bygger sandslott ved vannkanten. En kystlinje med noen av Europas beste badestrender bør friste de aller fleste.

+1
Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Spesielt vakkert

Et spesielt vakkert område er Skagen, hvor Skagerrak og Kattegat møtes. Det spesielle lyset som inspirerte blant annet Skagenmalerne, og som stadig lokker kunstnere og romantikere fra hele verden, er fremdeles en del av naturen. Ytterst på Grenen kan du stille deg med et ben i hvert av de to havene Kattegat og Skagerrak, og speide ut mot horisonten.

Skagen lokker med fremragende gastronomi, Danmarks høyeste antall solskinnstimer og selvfølgelig mesterverkene fra blant andre P.S. Krøyer og Anna og Michael Anchers hånd, som er utstilt på Skagens Museum. Museet er gjenåpnet etter en omfattende ombygning, og er blitt flottere enn noensinne. Mellom Skagen og Frederikshavn ligger Råbjerg Mile, en 2 km lang sanddyne, som beveger seg flere meter i året og byr på en fantastisk utsikt fra toppen.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

La tankene sveve langs fjorden

Nordjylland oppmuntrer til å åpne øynene for naturens storhet og la tankene sveve, enten du beundrer utsikten fra sykkelsetet eller gjennom bilvinduet. Istidens voldsomme krefter skapte landskapet, og i dag kan du lene deg tilbake og nyte resultatet.

Det kan for eksempel gjøres i en lystbåt, kano eller kajakk på Danmarks vakreste fjord, Mariager Fjord. Den renner gjennom rosenes by, Mariager, videre til Bramlev Bakker og langs en av landets største skoger, Rold Skog i Rebild. Her kan du utforske de mystiske stiene på sykkel eller mountainbike. Området byr på timevis med underholdning for både barn og voksne. Naturen blir en lekeplass, trærne er instrumenter og skattene ligger gjemt.

I Rold Skog kan du hvile føttene og fylle vannflasken ved Lille Blåkilde, en av Nord-Europas rikeste kilder. Grill maten din på bålplassen og spis den med fuglekvitter i bakgrunnen.

Lengre mot vest viser naturen seg fra en barskere side i Nationalpark Thy, landets første av sitt slag. Her finner du bratte kalkskrenter, klart vann og sjeldne fugler som har gitt parken tilnavnet «Danmarks siste villmark». I et 12 km bredt belte langs den jyske vestkyst fra Agger Tange i syd til Hanstholm i nord møtes arktisk og sydeuropeisk flora og fauna.

Ved Vejlerne, Nord-Europas største vadeområde for svømme- og vadefugler, kan du beundre ynglende grågjess, traner, ørn, vandrefalk og – som et av få steder i Danmark – otere. Du kan også besøke Mors, Limfjordens største øy, hvor skrentene gjemmer på fossiler som antas å være over 50 millioner år gamle. I Nordjylland har naturen både historisk dybde og storhet, og er i tillegg omgitt av skjønnhet. Her er det ikke plass til stress, kun beundring.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Slik kommer du deg hit

Reisen til Danmark kan du gjøre med Color Line SuperSpeed fra Larvik eller Kristiansand. Båten har to daglige avganger fra hver by, og turen over Skagerrak tar mellom tre og fire timer. På veien gjør underholdningen båtturen ekstra morsom og behagelig for både foreldre og barn.

P.S. I skoleferien er også barnas egen Captain Kid og vennene hans om bord med show, skattejakt og morsomme aktiviteter.

 

Hotell og feriesenter i Nordjylland

Les mer om