Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Deilig dansk kroferie

Danske kroer kombinerer lun hygge med service, gjestfrihet og kokkekunst. 

– Kroer er ideelle for en miniferie eller en romantisk helg. De ligger ofte vakkert til og inviterer til flotte naturopplevelser – det gjør oppholdet enda bedre. Få tips fra vertskapet, de er lokalkjente, sier Anja Povlsen, hos Small Danish Hotels, en sammenslutning av mer enn 60 kroer, slott og herregårder.  

Sallingsund Færgekro

Sallingsund Færgekro

Selv om kroene er ulike så har de gjestfrihet, kvalitet og ønske om å gi gjestene minnerike opplevelser til felles. 

Du fornemmer den spesielle krostemningen straks du er innenfor. Du trer inn i en slags tidslomme der stress ikke finnes, men hvor de gamle dyder som ro, vennlighet og gjestfrihet fortsatt står i høysetet.  

Kroene utgjør en viktig del av Danmarks historie

Allerede i 1286 bestemte kong Erik Klipping at det langs de danske kongeveiene skulle bygges kroer hvor kongen kunne overnatte med sitt følge. Til gjengjeld fikk kroverten kongelige privilegier som å brygge øl, selge snaps og brød uten å betale skatt. 

Da hovedveiene i Danmark ble bygd på 1700- og 1800-tallet, ble det fra kongelig side bestemt at det skulle ligge en kro cirka hver annen mil. Det var den avstand man mente rytter og hest kunne tilbakelegge på en etappe. 

Det er denne gamle regelen som gjør at det aldri er langt mellom de danske kroene. Kroene ligger stort sett der de alltid har ligget, mens dagens veinett er helt endret. Derfor vil en reise til de danske kroene ta deg til ukjente småveier og spennende landskap.  

Kroene har bevart sin sjarm, men fulgt utviklingen og er oppdaterte på alle fasiliteter. Og de serverer fortsatt tradisjonell danske mat – og gourmetretter for de som ønsker det. 

Restaurant på St. Binderup Kro

Reisetips

Historiske danske kroer

St. Binderup Kro

På St. Binderup Kro i Himmerland kan du gå på oppdagelse i de gamle krostuene, nyte den museumsaktige stemningen og høre tikkelydene fra bornholmeruret. Her er man tro mot gammel dansk krokultur og kromannen forteller gjerne en historie eller to. St. Binderup har vært Kgl. privilegert siden 1740, og har holdt til i nåværende lokaler fra 1871.  I kroens hyggelige restaurant serveres danske retter, blant annet den tradisjonelle krogryte, og her kan du nyte 5-retters gourmetmeny.

Sallingsund Færgekro

Nåværende Sallingsund Færgekro ble innviet i 1938 – stilen og atmosfæren er som den gang, men kroen lever opp til dagens krav for et 3-stjerners hotell. Og kroeier Jens-Peter Skov setter sin ære i å ta vare på sine gjester og på å servere lekker mat med respekt for tradisjonene. Han sier: I Danmark spiser vi ikke av nød – men af lyst – så lad det derfor være en oplevelse hver gang vi spiser. Kroen ligger på Mors, Limfjordens største øy. Mors inviterer til mye spennende historie og en unik natur, blant annet naturområdet Legin Bjerge.  

Aalbæk gl Kro & Badehotel

Det er en egen fred og ro ved Aalbæk gl Kro & Badehotel fra 1814, som ligger i fiskerlandsbyen Aalbæk, ikke langt fra Skagen. Også denne kroen er modernisert til dagens standard, uten at det har ødelagt atmosfære og sjel. I krostuen serveres god dansk mat, wienerschnitzel og stekt rødspette står alltid på menyen. Et opphold på kroen bør kombineres med turer til vakre strandområder, hvor sandflukten har satt spor. 

Tambohus Kro & Badehotel

Tambohus Kro & Badehotel er fra 1842, og ligger i naturskjønne omgivelser like ved Limfjorden. I 2020 vant kroen Årets værelsespris, juryen slo fast at kroens værelser var ren balsam for kropp og sjel.  Balsam for kroppen får du også om du bestiller kroens wellnessopphold! Og alle som ønsker en kulinarisk opplevelse må stoppe opp ved Tambohus Kro & Badehotel. Under et opphold på kroen er det rom for fine vandreturer i skogen eller på strendene. 

Pris og bestill

Tilbud på kroferie og reise til Danmark