Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

75-års jubileum for linjen mellom Larvik og Danmark

I år feires det 75-års jubileum for linjen mellom Larvik og Danmark.

I 1937 var Danmark et fjernt reisemål for de fleste nordmenn og sammenlignet med dagens priser var det veldig kostbart å reise dit. Da den første Peter Wessel av totalt 4 stykker la ut på jomfruturen over Skagerrak, var det eksotisk utenlandsferie som sto på menyen for flesteparten av de 500 passasjerene. I dag reiser nordmenn til Danmark både titt og ofte, enten om det er på ferie, i jobbsammenheng eller også bruker Color Line og Danmark som en snarvei til resten av Europa. – Nordmenn elsker den danske kulturen og livsstilen, sier Stig Tore Lunde fra Vestfold Museene. – Pluss at reisetiden er kort, vi forstår språket og billettprisene er lave.

Fra 1937 frem til 2008 da SuperSpeed 2 overtok, har 9 forskjellige skip seilt mellom Larvik og Danmark. Peter Wessel nummer 1 var ikke bare den første norske bilfergen som gikk til utlandet, den var også en av verdens største i sitt slag. Interiøret var av meget høy standard, og de som hadde råd overnattet i luksuslugarer. For mange var turen til Danmark den første utenlandsreisen de tok. På 1960-tallet reiste tusener av mennesker fra hele Østlandet på busstur til Danmark for å handle. Sammenlignet med Norge var utvalget og prisene generelt sett eventyrlige.

Mens det første skipet på linjen tok 500 passasjerer, var kapasiteten på den siste Peter Wessel i rekken hele 2 200 passasjerer. Samtidig som nordmenn har valfartet til Danmark gjennom 75 år, har danskene seilt motsatt vei for å oppleve Norge. – To forskjellige land, og to forskjellige kulturer. Men likevel full klaff mellom dem! Så etter stor suksess i 75 år kan en nok med trygghet fastslå at jubilantlinjen mellom Larvik og Danmark vil bestå i minst nye 75 år, stadfester Lunde blidt.