Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Tok imot baby på M/S Color Fantasy

Det er lørdag, klokken er tre om ettermiddagen og Color Fantasy har forlatt Kiel én time tidligere. Da får resepsjonen en telefon fra en gjest med magesmerter. De kontakter rutinemessig medic Øivind Røstad, som etter en kort undersøkelse av pasienten forstår at noe ekstraordinært er på gang.

Skrevet av: Marianne Løwenstein

Vi møter Øivind og overstyrmann Stian Bøhlerengen noen dager etter den gledelige begivenheten har funnet sted. De forteller om de nesten uvirkelige timene denne dagen i vinterferien.

– Magesmertene kommer regelmessig med kort tids mellomrom. Det er ingen tvil – det er en fødsel på gang, sier Øivind.

Han har jobbet som medisinsk ansvarlig på Color Fantasy siden november i fjor og har lang fartstid fra ambulansetjenesten på land.

Øivind ringer umiddelbart til Stian. Han blir bedt om å hente den oransje «fødekofferten» på sykestuen på dekk 5 og deretter komme til gjestens lugar på dekk 10. Kofferten står alltid klar med et innhold beregnet for fødsler, men er sjeldent i bruk.

Overstyrmann Stian Bøhlerengen (fv.) og medic Øivind Røstad med «fødekofferten» Foto: Vibeke Scheel Aubert

– Stian må ha spurtet i trappene, ler Øivind når han forteller, for han var på plass omtrent før vi hadde avsluttet samtalen.

På lugaren er det hektisk aktivitet, men Stian skryter av hvor rolig Øivind opptrådte. Da kunne han selv konsentrere seg om å heie på den vordende moren og bistå med det Øivind måtte trenge hjelp til.

Øivind tar kontakt med vakthavende lege i Radio Medico, Norges offisielle legevakt for skip og sjøfolk. Radio Medico holder til på Haukeland Sykehus, er tilgjengelig hele døgnet og har som formål å gi medisinsk veiledning til alle sjøfarende med behov for bistand. Legen der forstår raskt at gjesten blir ivaretatt på best mulig måte og skryter av innsatsen til gutta. Hun varsler samtidig Hovedredningssentralen som igjen kontakter den tyske redningstjenesten.

Underveis får Stian varslet kapteinen og sikkerhetsoffiseren som fra broen oppretter kontakt med redningstjenestene. Det diskuteres å hente gjesten med båt, men kapteinen vurderer at det er for mye sjø og ber om et helikopter på stand-by.

– Fødselen går unna, så vi kan ikke evakuere gjesten på det tidspunktet, forteller Stian.

Det har nå gått 45 minutter siden Øivind kom inn på lugaren og så skjer det. En nydelig gutt ser dagens lys for første gang. Han puster og har fin farge.

– Det var stort, forteller Stian og Øivind. Det er jo hektisk og krevende når det står på, men det er fort glemt. Mor gjorde en fantastisk jobb og vi to samarbeidet godt – man skulle nesten tro at vi hadde trent på dette, men det inngår altså ikke i de ukentlige sikkerhetsøvelsene!

Stian og Øivind forteller om de hektiske timene. Foto: Vibeke Scheel Aubert

Stian og Øivind forteller om de hektiske timene. Foto: Vibeke Scheel Aubert

Stian og Øivind forteller om de hektiske timene. Foto: Vibeke Scheel Aubert

Alt har gått så raskt, så ingen har rukket å tilkalle den kommende far. Det viser seg at han er i spaavdelingen, uten mobil, helt uvitende om hva som har foregått tre dekk under. Sikkerhetsoffiseren blir sendt opp for å hente ham. Gleden er stor når barnefaren møter sin nyfødte sønn for første gang.

Den lille familien blir hentet med helikopter og fløyet til sykehuset i Kiel hvor et medisinsk team venter på å ta imot dem for videre oppfølging.

– Jeg har 27 års erfaring fra en tøff ambulansetjeneste på land og har faktisk tatt imot barn tidligere, men dette var likevel en helt spesiell opplevelse. Jeg er imponert over hvor godt systemet fungerer, sier Øivind. Vi har en velutstyrt sykestue og egen medic, vi har godt trente kolleger som står støtt i uoversiktlige situasjoner etter mange år med regelmessige sikkerhetsøvelser og ikke minst en offentlig redningstjeneste som kan jobben sin. Selv om Radio Medico «bare» er en stemme i telefonen, bidrar de likevel til å skape en trygghet som gjør at vi utfører akkurat det vi skal. Jeg er glad for, og stolt av, å være en del av dette.

– Og helikopteret fra den tyske redningstjenesten kom akkurat da vi ville de skulle komme, legger Stian til. Alt fungerte prikkfritt.

Begge forteller at de ikke var fysisk slitne etterpå, men at de likevel kjente seg litt utladet.

– Man er jo spent på om alt går bra og om barnet puster når det kommer ut. Det gjorde det  – gutten tisset til og med på meg, legger Øivind til. Det var helt greit, jeg var så lettet. Det var Stian også!

Hjemreisen for de nybakte foreldrene foregikk med Color Fantasy, hvor de fikk hilst på Stian og flere andre besetningsmedlemmer. Snart venter en overraskelse fra rederiet – Color Line-babyen skal nemlig få et livslangt medlemskap i Color Club.

Finn pris og bestill

Båtreiser til Kiel