Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Herlig skoledag i Danmark

En imponerende sandørken, store surfebølger, magiske månefisk, fin kunst, varme bad og deilig mat. Sånn oppsummerer elever ved Kristiansand Folkehøgskole på Dvergsnes dagsturen til Danmark.  

Hele skolen med over 100 elever og lærere tok turen med SuperSpeed fra Kristiansand til Hirtshals for å ha en annerledes skoledag. 

– Vi fikk en minnerik dag med mange opplevelser, sier fire av elevene; Juni Overvik, Hannah Brevik, Christine Føllesdal og Sunniva Berge Gloppen. 

Elevene kunne velge mellom tre ulike programmer: Surfing i Løkken, besøk på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals og Det Grå Fyr i Skagen eller besøk i Skagen by med innbakt vandretur i sandørkenen Råbjerg Mile og besøk på Skagens Kunstmuseer. 

Tilbake på skolen med et store glis; fra venstre; Sunniva Berge Gloppen, Christine Føllesdal, Hannah Brevik og Juni Overvik.

Tilbake på skolen med et store glis; fra venstre; Sunniva Berge Gloppen, Christine Føllesdal, Hannah Brevik og Juni Overvik.

– Vi avsluttet samlet i Skallerup Klits badeland. Det var deilig og morsomt. Og så hadde vi felles frokost- og middagsbuffet om bord. Du forstår – vi hadde en eventyrlig dag, sier de fire jentene.  

Flere av elevene ved skolen hadde aldri reist med SuperSpeed før, og for mange av dem var det første gang de besøkte Danmark. 

– Tenk at så mange spennende opplevelser ligger bare en liten ferjetur unna. Vi skulle gjerne vært i Danmark i flere dager, men vi kan virkelig anbefale en dagstur, sier jentene. 

Råbjerg Mile – en unik sanddyne

– Tenk at vi ikke trenger reise lenger enn til Danmark for å oppleve en ørken. Råbjerg Mile var imponerende, sier Sunniva Berge Gloppen. 

Råbjerg Mile, sørøst for Skagen, er en sandørken på rundt én kvadratkilometer. Området som kalles Danmarks Sahara, består av rundt fire millioner kubikkmeter vandrende sand og har en høyde på opptil 40 meter.  Den flytter seg 15 meter mot øst hvert år, og er en av Danmarks mest kjente, naturskapte severdigheter. 

– Råbjerg Mile er virkelig verd et besøk. Landskapet minner om en ørken, du kan se sanden hoppe, danse og fly av gårde, sier Sunniva.

Selma Fisketjøn Christensen tok også turen gjennom Råbjerg Mile. Råbjerg Mile er Europas største vandreklit.

Selma Fisketjøn Christensen tok også turen gjennom Råbjerg Mile. Råbjerg Mile er Europas største vandreklit.

Full fart i vinden i Løkken

– Løkkens strender er lekeplasser for surfere. Vi koste oss en god stund på bølgene, men det blåste godt og det ble ganske kaldt så vi «flyktet» opp fra stranden og til badstuen der. Det var virkelig skjønt, sier Juni Overvik og Christine Føllesdal. 

De to valgte å bruke dagen på surfing like utenfor Løkken, den sjarmerende byen fra slutten av 1700-tallet. Noen av husene i Løkken er nesten like gamle som byen; de er lave, skjeve og med små vinduer. Her finner du alt fra hyggelige kafeer og restauranter til butikker, museer og hoteller. 

Byen med de brosteinsbelagte gatene ligger bare et par hundre meter fra den 10 kilometer lange stranden.  

Løkken er nasjonalt og internasjonalt kjent for sitt surfemiljø, og her har North Shore Surf etablert seg – med badstue på stranden.

Julie Grøtte Sivertsen og Christine Føllesdal på Løkkens bølger.

Julie Grøtte Sivertsen og Christine Føllesdal på Løkkens bølger.

Vakker kunst i Skagen

–  Det var artig å gå rundt på Skagens Kunstmuseer. Jeg kunne ikke så mye om danske kunstnere, nå har jeg i hvert fall blitt litt bedre kjent med noen av Skagens store malere, sier Sunniva.  

Skagens Kunstmuseer; Skagens Museum, Anchers Hus og Drachmanns Hus ligger midt i Skagen by.  Her er blant annet kunst av P. S. Krøyer, Christian Krogh, Holger Drachmann, Lauritz Tuxen, ekteparet Anna og Michael Ancher, for å nevne noen. 

I sommer kan du også bli kjent med Marie Krøyer. I en egen utstilling viser Skagens Museum hele hennes kunstnerliv.

Bilder Sunniva Berge Gloppen tok under besøket på Skagens Kunstmuseer.

Bilder Sunniva Berge Gloppen tok under besøket på Skagens Kunstmuseer.

Sjarmerende småby

– Vi ruslet rundt i brosteinsgatene i Skagen. De gulkalkede murhusene med røde teglstein på taket er vakre og sjarmerende. Skagen har mange små spesialbutikker, vi var blant annet innom flere flotte bruktbutikker, sier Sunniva.  

Hun er ikke alene om å bli sjarmert av byen lengst nord i Danmark. Skagen er som skapt for rusleturer i bykjernen og i havneområdet.  

På havna ligger fiskerestaurantene på rekke og rad i de røde pakkhusene og byr på havets delikatesser, byen har for øvrig spisesteder for enhver smak.

Bilder fra Sunniva Berge Gloppens tur rundt i Skagen. Sunniva fant en rekke fine bruktbutikker i Skagen. Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Bilder fra Sunniva Berge Gloppens tur rundt i Skagen. Sunniva fant en rekke fine bruktbutikker i Skagen.

Månefisk og mye mer

– Jeg fikk se dykkere svømme med månefiskene i det gedigne bassenget i Nordsøen Oceanarium. Månefisken er en publikumsmagnet, sier Hannah Brevik. 

Men det var ikke bare månefiskene som svømmer rundt i det 4,5 millioner liters store akvariet hun ble fascinert av.  

– Det var artig å gå rundt å se i mange av de forskjellige små og store akvariene. Og så fikk vi med oss matingen av lekende seler. Det var artig, sier Hannah.  

Nordsøen Oceanarium, som ligger like ved ferjeterminalen i Hirtshals, har 70 akvarier med mer enn 6500 fisk og andre havdyr.

Hannah Breivik ble fascinert av månefiskene på Nordsøen Oceanarium.

Hannah Breivik ble fascinert av månefiskene på Nordsøen Oceanarium.

Trekkfugler i Skagen

– Vi besøkte også Skagen Grå Fyr i Skagen, hvor det er eget senter for trekkfugler, forteller Hannah. 

Fyret står på en odde mellom Skagen by og Grenen. Det ble for første gang tent i 1858, og har siden holdt styr på skipstrafikken i Skagerrak og Kattegat. Tårnet er 46 meter høyt, og er Danmarks nest høyeste.  

I 2017 åpnet Center for trækfugler i det restaurerte Skagen Grå Fyr. Dette er et enestående fugleopplevelsessenter. Her får besøkende innblikk i trekkfuglenes evne til å navigere og fly over enorme strekninger. Senteret er interaktivt, og på skjermer kan du blant annet se hvordan fugler blir ringmerket, og få siste nytt fra fugleforskere verden over. 

– Da vi gikk opp de 210 trinnene i vindeltrappa, fikk vi lønn for strevet; utsikten over Skagen og Grenen var fantastisk, sier Hannah.  

Fyret er automatisert, og hvert fjerde sekund sendes lysglimt som rekker 20 sjømil ut i havet. 

Skagen Grå Fyr i Skagen.

Skagen Grå Fyr i Skagen.

Bademoro og velvære

– Vi avsluttet Danmarksdagen med besøk i Skallerup Seaside Resort sitt badeland. Det var både morsomt og avslappende. Vi er jo en leken gjeng så det var til tider kø ved den lange sklien med lys- og lydeffekter. Badelandet har også virvelstrømmer, vannkanoner og grotter. Men siden vi var trøtte og frosne, var det aller deiligste å senke kroppen ned i spa- og dampbad, forteller de fire venninnene.  

De mener badelandet på Skallerup er et flott sted for alle. Det ligger kun 20 minutters kjøretur fra Hirtshals havn.

Skallerup Seaside Resort sitt badeland er for de som vil slappe av og for de som ønsker lek og moro. Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Skallerup Seaside Resort sitt badeland er for de som vil slappe av og for de som ønsker lek og moro.

Bugnende buffet

– SuperSpeed er et flott skip med store restauranter, komfortable sittestoler, flotte butikker og kule mingleplasser. Vi koste oss likevel aller mest forut i restauranten Catch Me If You Can. Her var det dekket et bugnende buffetbord både til frokost og middag. Vi fra folkehøyskolen hadde et avlukke for oss selv. Det var genialt, sier Juni Overvik. 

 – Maten fristet! Og vi kunne forsyne oss så mange ganger vi ville, sier de fire.

SuperSpeeds buffetbord. Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

SuperSpeeds buffetbord.

Tilbud

Tilbud på reise til Danmark