Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Flora Danica

Flora Danica – Verdens Villeste Porselenssamling

En verden av ville planter og overdådig porselen åpenbarer seg når Kongernes Samling for første gang stiller ut det originale Flora Danica-serviset i Bibliotekssalen på Koldinghus.

Med 1530 intakte deler er Flora Danica-serviset ikke bare verdens best bevarte servise fra 1700-tallet, men uten tvil også verdens "villeste" servise når det kommer til prakt, myter og dekorasjoner.

Med den nye storslåtte utstillingen om Flora Danica-serviset på Koldinghus er det mulig å fordype seg i de fascinerende tankene og storpolitiske mytene som serviset skjuler.

Iscenesatt på det skjøre hvite porselenet, som med sine tallrike kulisser og delikate gjengivelser av Danmarks viltvoksende flora, er helt sentralt i forståelsen av Danmark under opplysningstiden. De danske kronjuvelene er fortsatt i bruk i dag når Slottet skal markere helt spesielle begivenheter.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

Historien om Flora Danica

I utstillingen "Flora Danica - Verdens villeste stel" utfolder historien seg om opprinnelsen av det historiske serviset, som uten tvil er knyttet til boken Flora Danica. Verdens mest ambisiøse kartleggingsarbeid av ville planter, som skulle strekke seg over 122 år og liste opp totalt 3 240 vekster i vakre graveringer og presise beskrivelser.

Nettopp dette prestisjetunge verket, med sikte på å samle kunnskap og utnytte den ville naturen samt belyse den absolutte regelen, ble vist ut på porselen rundt 1789. Når denne ville idéen oppsto, hvem som fremmet den neste absurde tanken om å dekorere porselen med ville planter og hvem den praktfulle tjenesten var ment for, forblir et mysterium den dag i dag. Vår kunnskap om opprinnelsen til serviset er like begrenset som mytene er mange.

Om utstillingen

Siden den store utstillingen om Flora Danica-serviset i 1990 på Christiansborg slott har det ikke vært mulig å få en detaljert presentasjon av serviset, som er nesten like mytisk som serviset er omfangsrik.

I den aktuelle utstillingen vil det bli kastet nytt lys over de ville mytene om serviset, samtidig som publikum får komme tett på de særegne utsmykningene og bruken av den historiske serviset, som først ble tatt i bruk i 1803 ved Christian VIIs fødselsdag.

Siden den gang har serviset blitt satt på bordet ved helt spesielle begivenheter og historiske anledninger i Det kongelige slott, sist på H.M. Dronning Margrethe IIs regjeringsjubileum i januar 2022. Ingen annen dansk servise kan skilte med en så lang historie og vært dedikert til historiske måltider som Flora Danica-serviset, som er og blir verdens villeste servise - i historie, myter og dekorasjon!

Utstillingen "Flora Danica - Verdens Villeste Stel" er skapt med lån fra Statens inventar og bidrag fra Royal Copenhagen og Georg Jensen Damask. Utstillingen kan oppleves på Koldinghus og følges opp av arrangementer og kommunikasjonstiltak som skal belyse servisets historie, bruk og aktualitet.

Les mer om utstillingen her.

Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.