Din nettleser er for gammel. Vennligst oppgrader nettleseren din eller last ned en alternativ nettleser som Google Chrome eller Firefox.

Koldinghus Slot – eventyrlig og storslått

Store saler, imponerende samlinger, unike historier og et 75 meter høyt tårn.

Dette er noe av det Koldinghus Slot byr på – en severdighet i verdensklasse som inviterer til mange spennende opplevelser, aktiviteter og omvisninger.

– Kunstentusiaster, arkitekturfans, historieinteresserte og barn vil elske en dag på slottet. Det er eventyrlig, unikt og lærerikt, sier Anja Henriksen og Frank Jensen etter flere timers besøk på Koldinghus.

Anja Henriksen og Frank Jensen anbefaler et besøk på Koldinghus.

Slottet ruver på en høyde over Kolding by, og har siden den første delen ble bygd på 1200-tallet fungert som grenseborg mellom Danmark og Tyskland. I dag er Koldinghus et storslått museum.

– Her har de kongelige holdt taffel og adelsmenn er blitt slått til riddere, forteller guide Helle Solhøj Hansen under en runde i slottets saler.

I årene rundt 1600 sørget Christian IV for ny slottskirke – under restaureringen er kirken gjenskapt.

Hun forteller historien fra slottet ble bygd av kong Erik Klipping i 1268 til arkitektekteparet Inge og Johannes Exner sørget for en endelig restaurering som startet i begynnelsen av 1970-tallet.

– En rekke konger har satt sitt preg på slottet og utvidet det, sier Solhøj Hansen og viser modeller av slottet slik det har endret seg fra 1400-tallet. Det er ingen fysiske spor av bygget slik det var på 1200-tallet.

Helle Solhøi Hansen fortalte historien til Koldinghus og viste oss rundt i slottets saler og kirkerom – og i rommet hvor du kan kle deg som en konge eller dronning. Klikk på bildet for å åpne bildegalleri.

– På 1800-tallet hadde ikke lenger Koldinghus betydning som kongeslott.  Og i 1808 ble slottet rammet av en dramatisk brann. Ved et uhell da det skulle fyres opp i kaminen, spredte flammene seg vilt og i løpet av kort tid var slottet kun ruiner. Ruinene ble stående i 160 år før den endelige restaureringen startet, forteller Solhøj Hansen.

Hun tar oss med inn i Ruinsalen for å vise Exners særegne restaureringsmetode. De originale ruinene er integrert i bygningen. De gamle veggene, bærende søyler og hvelvinger er bevart og forteller sin historie.

Renoveringsarbeid er så unikt at slottets Ruinsal ble tildelt Europa Nostras kulturarv-pris i 1993 – en pris du helt sikkert vil være enig i når du besøker Koldinghus og går gjennom de storstilte salene.

I Koldinghus holdes det også særutstillinger.  Nå kan du se Flora Danica – Verdens Vildeste Stel, utstillingen viser 916 deler av det eksklusive kongelige porselenserviset. Og fram til februar 2024 kan du også få med den utstillingen Kongeskibet Dannebrog.

Color Club-tilbud

Medlemmer av Color Club får 20% på inngangsbilletten til Koldinghus ved fremvisning av Color Club-medlemskortet. Gjelder i i perioden 3. april til 31. oktober 2024.

Båtreise + overnatting

Gjør planleggingen enklere og bestill båtreise og overnatting samtidig. Se hvilke hoteller du kan bestille i Hjertet av Jylland.